Каква съдба очаква изоставеното от майка си болно момиче?

Детето ще бъде настанено в Кризисен център с постоянни медицински грижи

България

от Румен Златански 793 прегледа 0

Каква съдба очаква изоставеното от майка си болно момиче?

Тежко болно момиченце, изоставено от майка си в Детската клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, е включено в националната програма за трансплантация. Животоспасяващата операция ще бъде направена, ако се намери подходящ донор.

Майката остави малката си дъщеря на грижите на лекари, след като разбра, че детенцето е тежко болно. Жената, която има още 3 деца, обяснила, че няма финансови възможности да продължи битката за живота на момиченцето.

На медиците в УМБАЛ "Св. Георги" през всичкото време помагали и доброволци от фондация "Българска памет".

Социалните служби продължават работа с детето и семейството му. Целта е да се стигне до най-адекватното за бъдещето на момичето решение. В момента то е в стабилно състояние, няма непосредствена опасност за живота му, а лечението се извършва с медикаменти, докато се намери решение за трансплантация на сърце. Детето е постъпило за лечение за пръв път през август миналата година. Прието е отново през януари и е останало за дълго в болницата, защото състоянието му се влошило. През по-голямата част от престоя му до него е имали придружител от семейството.

Следващата седмица момиченцето ще бъде изведено от клиниката и ще бъде настанено в Кризисен център с постоянни медицински грижи, съобщи директорът на "Социално подпомагане" в Пловдив Надя Танева. "Майката, която живее в населено място извън Пловдивска област, все още не е подписала декларация за пълно осиновяване. Тя обаче е съгласна, ако детето бъде настанено в център с медицински грижи, да го вижда редовно", обясни Танева. Тя добави, че засега няма възможност за настаняване в приемно семейство, което да може да се грижи адекватно за момиченцето.

Коментари