Кариерен навигатор избира програма в чужбина

Финансов наръчник сочи коя държава е по джоба на семейството

Образование

от Елица Кандева 210 прегледа 0

На финала участниците излизат с готово решение коя е правилната за тях програма

Коя специалност да се избере, в кой университет и дали семейният бюджет ще стигне за издръжката. Тези въпроси стоят пред всеки кандидат-студент, избрал да следва в чужбина. Лутането може да коства време, пари, надежди и усилия в гонене на цели, които всъщност са нереалистични. За да е по-лесно ориентирането, тази есен в помощ на младежите е специален „Кариерен навигатор”. А след като изберат специалност, Финансов наръчник им помага да се ориентират къде е по джоба им да я завършат.Често се случва учениците от 10., 11. и 12. клас да се спрат на университетска програма, съдържаща предмети, които затрудняват много или не носят добавена стойност. Или по-лошо - да се спрат на програма, за чиито предмети нямат никаква представа, казват от екипа на „Интеграл”. Опитът на консултантите там показва също, че често желаната професия и специалност не е най-подходящата за ученика. Двудневен курс "Кариерен навигатор" може да подскаже правилния избор и да улесни взимането на решението в огромното разнообразие.

Курсът съдържа няколко части, които целят да се постигне самопознание и да се очертае личен кариерен план. Когато се записах, бях решила да стана архитект и очаквах курсът само да потвърди този избор, казва единайсетокласничката Николета. Тестовете обаче показали, че като личност тя е не е подходяща за тази професия. В същото време открих неща, които винаги съм харесвала, но до този момент не съм мислила за тях като за възможна професия, добавя тя.

Част от кариерния навигатор е такъв тест за лични качества, интереси и ценности, който позволява участниците да определят силните и слабите си страни. Следва анализ от професионален образователен консултант. Той намира пресечните точки между теста за избор на професия и специалност Сentigrade, който също е част от "Кариерния навигатор". По време на курса се разглеждат основи специалности и професии на бъдещето.

На финала участниците излизат не с препоръчителни специалности, а с готово решение коя е правилната за тях програма. Всеки получава и индивидуален план със стъпките, които трябва да извърви в процеса на кандидатстване.

Курсът е подходящ за ученици в 10., 11. и 12. клас и се провежда в групи по 8 човека в предварително фиксирани дни през работната седмица. Таксата от 180 лв. трябва да се внесе най-късно седмица преди старта на курса. След това младежите получават линк към теста Centigrade, по чиито резултати се работи.

Как работи Centigrade Test?

Тестът Centigrade е въпросник, който отразява интересите и възможностите и ги сравнява с изискванията за висше образование в университетите във Великобритания, Ирландия, Германия, Холандия, Дания, Австралия, Канада и други държави, където се предлага обучение на английски. Centigrade използва отговорите на учениците, резултатите от взети вече изпити, заедно с очакваните резултати на невзетите все още тестове. Програмата използва бази данни на учебни програми и университети от UCAS, CAO (Ирландия), всички курсове в европейски университети, които се преподават на английски (използвайки информация от EUNiCAS) и всички курсове в Канада, които са на английски език.

Centigrade е онлайн тест, който:
- Взема предвид интересите и възможностите и намалява до лесно управляем брой учебните курсове и университетите
- Помага на учениците да разберат изискванията на курса и доколко пасва на желанията им
- Често предлага програми, които ученикът не е взел под внимание
- Ако засече несъответствие, поставя по-високи цели на ученика
- Помага на учениците систематизирано да проучат важните детайли на програмата и университета, което е важен принос за финалното им решение
- Предоставя персонализиран списък на дните на отворени врати, които представляват интерес за ученика
- Представя копие на DegreeCourse Description за всеки ученик

Centigrade предоставя обратна връзка под формата на учебна книга с:
- Работни листи на най-добрите 6-8 образователни области
- Списък със съвпадащи програми и университети
- Списък с университети
- Формуляр за анализ на учебните програми
- Полезни връзки и уебсайтове
- Карти на Великобритания и Европа

Centigrade подчертава програмите, за които изглежда, че ученикът е подходящ, поставя под въпрос изборите, ако не са солидно подкрепени, презентира информацията, от която има нужда, за да се вземе добро решение, и разкрива по-широк потенциален избор на висше образование.

Финансов наръчник за кандидат-студента в чужбина събира на едно място информация за разходите в различни държави - Великобритания, Холандия, Дания, Австрия, Германия, Франция, Швейцария, Унгария, Полша, Чехия, Русия, Испания, Италия, Гърция, Малта, Финландия, Швеция, Норвегия, Белгия, Китай, Южна Корея, Япония, Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Канада и България.

Данните са за такси за бакалавърски и магистърски програми, каква част от финансирането на обучението поемат държавата и студентските кредити, има ли стипендии - академични и по доходи, колко са приблизителните разходи за настаняването, какво перо е издръжката и може ли да се работи почасово. Има и ориентир колко струват парче пица и чаша капучино.

За всяка страна е посочена и успяла личност, получила дипломата си там. За най-желаната от българите дестинация това е медийният магнат Рупърт Мърдок. Завършил е Оксфорд през 1953 г. и притежава нетни активи на стойност 15 млрд. долара.

Който иска да тръгне по неговия път, трябва да знае, че във Великобритания бакалавърските програми са с такси от 1820 в Шотландия до 9250 лири в Англия. Може обаче да се ползва студентски кредит, който обезпечава 100% от сумата. В Англия и Уелс има академични и социални стипендии, в Северна Ирландия - само академична, а в Шотландия изобщо няма. Разходите за живот са от 150 до 300 лири месечно. Парче пица струва 7-11 лири, а капучиното - 2,50.

В Холандия таксите са 2060 евро, но за първата година студентите от ЕС плащат половината от тази сума. Финансовата помощ може да я покрие изцяло, месечният наем е 350-800 евро, а разходите за живот - още 300-500. Може да се работи почасово. Пицата е 3-4 евро, капучиното - 2,60. Холандски възпитаник е Гуидо ван Росум - програмист и създател на един от най-лесните езици за програмиране -Python. Той завършва магистратура по математика и компютърни науки в Амстердам и сега състоянието му възлиза на 3,5 млн. евро.

Един от най-успелите възпитаници на немската образователна система пък е Дитрих Матешиц - австрийски бизнесмен, основал компанията за енергийни напитки „Ред бул”. Завършва маркетинг във Виена и днес е в топ 100 на най-богатите в света с 13 млрд. евро.

В момента в Германия таксите са 100-650 евро, но няма финансиране, което да ги покрива. Квартирата излиза 250-800 евро, а издръжката - 400-600. Може да се работи почасово. Пицата е 4-5 евро, капучиното - 2,80. Сходни са финансовите параметри за Австрия, където таксите обаче варират в по-широки граници - от 38 до 727 евро.

Коментари