КАТ ни снима с мобилни камери от днес

На път

от Екип Марица 2088 прегледа 0

КАТ започва от днес да снима колите за превишена скорост с 28 супермодерни триноги камери, които ще вади от куфарчета. Радарите вече са доставени на ръководството на Пътна полиция в София. Очаква се тази седмица уредите да бъдат разпределени из страната. Във всяка областна дирекция на вътрешните работи ще има по едно от устройствата. За да са наясно как точно да боравят с камерите, 140 униформени ще преминат обучение на 10 и 11 януари. След това от 12 януари катаджиите ще дебнат с новите уреди, пише в. „Телеграф“.

Всеки от радарите струва около 55 000 лева, а общата цена за всичките устройства е над 1,5 милиона лева. Парите са осигурени от Фонд „Безопасност на движението”, където постоянно се трупат суми от платени от нарушители глоби.

Уредите са сгъваеми и са в куфар. Те ще бъдат вадени от пътни полицаи ежедневно и поставяни на определен участък на пътя, без предупреждение за шофьорите, където да следят часове наред за превишили скоростта. След това ще се прибират обратно в куфара и ще се транспортират до друго място. Присъствието на полицаи, докато уредите снимат, се налага, за да не бъдат откраднати или повредени доста скъпите устройства.

Първоначалната идея на триногите камери е била да бъдат поставяни в кофи за боклук, в контейнери, в рекламни коли, които не са на МВР и да снимат шофьорите без предупреждение. На този етап обаче това няма да се случва. В бъдеще от Пътна полиция планират да следят за бързаци на пътя тайно с триногите уреди.

*Източник и снимки - http://skorost.info.

Коментари