Класика: Пълнен шаран в тесто

Гурме

от Екип Марица 30 прегледа 0

Класика: Пълнен шаран в тесто

Необходими продукти

1 шаран (почистен)
200 г орехи
80 мл олио
2 глави лук
1 връзка магданоз
1 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за тестото:
400 г брашно
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Брашното се смесва с щипка сол и 200 мл топла вода. Замесва се меко тесто и се оставя да почине. Лукът се реже на едри кубчета и се задушава в олиото с малко вода и сол, докато омекне и остане на мазнина.

Към него се добавят нарязаните наедро орехи, запържват се за кратко.Съдът се отстранява от котлона, сместа се овкусява с пушен пипер, накълцан магданоз, сол и черен пипер на вкус, пише edna.bg. Охлажда се.

Тестото се разточва на дебела кора, която да е толкова голяма, че рибата да може да се завие с нея. Заравнява се, а остатъците се запазват.

Шаранът се овкусява със сол и черен пипер от всички страни, пълни се с ореховата смес и се зашива с конец. Завива се с тестото, като му се придава форма, а с остатъците от тестото се правят декоративни ромбове. Маже се с олио.

Пече се около 1 час в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се 20 минути и се нарязва.

Коментари