Кмет и вицепрезидент спасяват вилата на Евлоги Георгиев

Власт

от Цветана Георгиева 927 прегледа 0

Вилата на Евлоги Георгиев

Нов статут на вилата на Евлоги Георгиев ще спаси имота от разрушаване и ще даде възможност на местната власт да изготви за него проект, чието финансиране ще се търси от европейски фондове. Около това становище се обединиха кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и вицепрезидентът Илияна Йотова на специална среща в София. В нея участва и народният представител от Карлово Веска Ненчева, избрана в Пловдивска област.

Общината вече подготви документи, с които иска министерството на културата да признае имота за недвижима културна ценност с национално значение. А спасяването на наследството на Евлоги Георгиев стана кауза в националната кампания на Илияна Йотова през 2017 година „Българската памет за будителите“.

Български и френски специалисти вече извършиха обстоен оглед на сградата и имат готово предложение за нейното укрепване, заяви пред Илияна Йотова кметът на Карлово. Той увери, че ръководството на общината ще осъществи също идеята за партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски”, чиято основна сграда е дарение от карловските братя Евлоги и Христо Георгиеви. Пред вицепрезидента д-р Кабаиванов благодари на министъра на туризма Николина Ангелкова за предложението й, след реставриране вилата да бъде включена в международни туристически маршрути.

Сградата, известна в Карлово като вила, е част от промишлено-архитектурен комплекс, в който влизат вълненотекстилната фабрика, построена от Евлоги Георгиев и открита в полза на родния му град през 1892 година, административни постройки към нея и къща за управителя на фабриката, станала известна като вилата на Евлоги Георгиев.

Освен тази сграда Илияна Йотова и Емил Кабаиванов са обсъждали възможността къща в украинското село Задунаевка, населено от бесарабски българи, в която е живял Христо Ботев, да бъде реставрирана и превърната в музей. Ако това стане, в него със съдейстието на национален музей „Христо Ботев“ в Калофер, ще бъдат създадена експозиция, която разказва живота на Христо Ботев и част от българската история.

Вицепрезидентът и карловският кмет считат, че това е особено важно за нашите сънародници в Украйна, които съхраняват традициите и обичаите ни до днес.

Коментари