Кметове искат да са катаджии

Само дамите във властта смятат, че биха се чувствали безсилни пред джигитите

България

от Екип Марица 169 прегледа 0

Кметове искат да са катаджии

Кметовете са готови да се изправят на пътя срещу джигитите, ако получат правомощията на катаджии, показа допитване на в. "Марица" сред управниците. С промените в три закона за шофьорите в момента може да бъдат разписани нови права и задължения за местните първенци. Основната идея е общинските кметове да могат да налагат глоби на джигитите по пътя. Тези евентуални промени не изплашиха кметовете на малките населени места. Само дамите в управническите кресла коментираха, че биха се чувствали безсилни пред нарушителите.    

Не намирам една такава промяна в законите за нужна и адекватна. Нито общинските кметове, нито ние по селата можем да се справим с такива задължения, смята Цветанка Читакова, кмет на Белащица. Трудно мога да си представя как бих спряла аз като жена джигит на пътя, коментира Читакова.  

Кметът на всяко село знае най-добре кой шофира без книжка, кой кара колата си пиян, вижда тези, които натискат опасно педала на газта и застрашават пешеходците. Затова смятам, че ако правомощията, които предвиждат законовите промени, са достатъчни, кметът ще може да въздейства в рамките на населеното място. Това заяви кметът на Старосел Матея Гудев, който това лято лично очерта осем пешеходни пътеки. Те са по шосето, което преминава през Старосел. Три километра от него са в  регулацията на селото, а възрастните хора не могат да пресекат от колоната товарни автомобили, които влизат с висока скорост в населено място.  

За себе си Матея Гудев смята, че ще се справи.  

Според колегата му от Калековец Йордан Цаков идеята може да се окаже добра и работеща. Всичко обаче зависи дали кметовете ще получат необходимите средства за залавянето на нарушителите - като дрегери и радари например. Цаков смята, че ако кметовете получат тези правомощия, то те могат да бъдат в помощ на полицията, която и без това се "задъхва" откъм техника и хора.  

Аз нямам проблеми с хората от селото, познавам ги. Дори и тези от малцинствата. Като им звънна и ги повикам, веднага се явяват в кметството, разказва Цаков.

Коментари