Коментарът: Има и деца с фалшиви инвалидни пенсии

Коментари

от Д-р Калин Поповски, ВМРО, член на Здравната комиси 105 прегледа 0

Коментарът: Има и деца с фалшиви инвалидни пенсии

Никой не знае колко са фалшивите ТЕЛК-ове в България. Знаем само официалния брой на хората, придобили право на инвалидни пенсии - над 10% от работоспособното население. Над 300 000 души между 18 и 60 години получават такива пенсии.

Големият проблем идва и в детските пенсии, където децата са между 30 и 40 хиляди, също през ТЕЛК комисии. Там пенсиите са много сериозни - за трета група са 350 лв., за втора група - 450 лв., а първа група - 930 лв. За реално болните деца никой не коментира.

На посредниците може да се противодейства чрез мерки от полицията и мерки от прокуратурата. Адресирал съм темата за фалшивите пенсии от трибуната на Народно събрание преди почти две години. Лекарите в ТЕЛК получават възнаграждения от порядъка на 700-800 лв. на месец и някои от тях се изкушават и поради материални причини.

Ние сме много либерални в този модел законодателство. В Германия хората в работоспособното население, които получават инвалидни пенсии, не работят, а тези, които работят, не получават инвалидни пенсии.

Хората, които имат тежки заболявания, трябва да получават по-големи пенсии, а тези с по-леки, да работят на по-леки места.

Балансът е трудно да бъде постигнат толкова бързо, защото хората са много, а част от тях неправомерно източват този фонд, който не е малък - 1,7 млрд. Ако този фонд реално стига само до наистина нуждаещи се, те ще бъдат с едни много по-сериозни пенсии и няма инвалиди, които взимат 150-160 или 200 лв., да работят каквото и да е, за да се изхранват. Нали разбирате, че те са също на ръба на социалното оцеляване.

Коментари