Костадин Зяпков: Всеки пазарджишки дом трябва да има книгата на д-р Кантарев

Хайтов: Това не е обикновена книга. Тя не е историческа, няма съдържание, нито сложни думи. От нея лъха на спомени, носталгия и любов

Пазарджик

от Елина Петкова 1849 прегледа 0

Всеки пазарджишки дом трябва да има в библиотеката си „Пролетта на един град" на д-р Константин Кантарев. Това казва един от инициаторите за преиздаването на историческата творба - Костадин Зяпков.


Авторът на предговора Николай Хайтов най-точно описва какво включват страниците, увековечили миналото на града. Това не е обикновена книга. Тя не е историческа, няма съдържание, нито сложни думи. От нея лъха на спомени, носталгия и любов.


Д-р Константин Кантарев е бил един от бележитите лекари в града ни, дал много за медицината и науката, но същевременно е съумявал да споделя натовареното си всекидневие и с литературата, разказва Зяпков.


Интересен факт е, че оригиналното заглавие на творбата е само „Пролетта на един град". Когато тя попада в пловдивското издателство „Христо Г. Данов", се оказва, че има и друга книга със същото заглавие и това на д-р Кантарев е сменено с „Пазарджишка мозайка". В крайна сметка на корицата на първия и единствен доскоро тираж остават и двете.


Зяпков разказва, че авторът, с когото го свързва силно приятелство, има още редица интересни творби, които обаче не виждат бял свят, тъй като той е бил преследван от народната власт като анархист. Успява да издаде „Песента на мама", също свързана с миналото на родния Пазарджик. До края на живота си обаче така и не вижда отпечатан друг свой свиден труд, също известен с две заглавия - „Един безвластник в лапите на властта" и „Моите тъмници", разказващи за живота му в концлагерите. Благодарение на вестник „Свободна мисъл" - издание на анархистите, днес тези спомени, както и впечатляващата му биография може да бъдат прочетени поне в интернет на адрес http://www.anarchy.bg.


„Първоначалната ми идея бе да преиздадем „Пролетта на един град" едно към едно, без да коригираме нищо, написано от автора. Обаче синът на д-р Кантарев, с когото също сме приятели, ми даде екземпляр, в който самият автор е подчертавал, отстранявал е неточности, правил е допълнения. Това го направихме и ние в новото издание. Впоследствие допълнихме и улеснения за читателя - показалци, пояснения за променени имена на улици. Запазен е предговорът на Николай Хайтов, има още един - прекрасен - на Пенка Николова и Александър Арнаудов. Има бележки за мостове, църкви, джамии, които ги е имало по онова време, но сега не. Кои са, какви са историите им, защо вече ги няма и така нататък. Корицата е по подобие на оригиналната, но също обновена от художника Славчо Славчев. Специално искам да благодаря на кмета на града ни Тодор Попов, който, като чу каква книга искаме да бъде преиздадена, дори не се замисли, веднага каза „да" и даде пълната си подкрепа“, разказва Зяпков.


На представянето на книгата, което предстои във вторник, се очаква да дойдат и повечето потомци на д-р Кантарев. Той има син - доц. Николай Кантарев, вече пенсионер. Живее в Пловдив. Двете му дъщери - Константина и Елена, носят имената на своите пазарджишки дядо и баба. Константна е преподавател по английски език в Техническия университет, а Елена преподава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и е реставратор на старинни мозайки и икони. Дъщерята на д-р Кантарев пък живее в Бургас, по професия е актриса.

Коментари