Красимир Гаджоков: 56 на сто от българските сайтове са анонимни

Интервю

от Илияна Караланова 1197 прегледа 0

 Красимир Гаджоков: 56 на сто от българските сайтове са анонимни

Красимир Гаджоков е инженер по компютърни технологии. Старши консултант е по информационна сигурност. Живее в Торонто, Канада, от септември 1995-а. Участва в различни дейности в обществена полза. Автор е на проекта „Медийно око" - списък с онлайн медии, публикуващи обществени новини.


- Проектът „Медийно око", който стартирахте преди 5 години, показа, че повече от половината интернет медии у нас са анонимни. Броят им намалял ли е към днешна дата?

- Когато обявих проекта през декември 2016-а, от 320 включени в него сайтове 54% бяха анонимни. Състоянието не се е променило много днес, когато в проекта са включени вече над два пъти повече новинарски сайтове - 735. Анонимните са почти същият дял - 56%.

- Живеете в Канада. Как Ви дойде идеята за този проект?

- Преди пет години установих, че приятели ползват анонимни сайтове в аргументите си в спор. Това ме накара да потърся други сайтове, публикували очевидно фалшиво твърдение. Така стартирах един списък с анонимни български сайтове, претендиращи да публикуват обществени новини. Когато списъкът доближи 100 сайта, реших да го преработя в цялостен проект, който да обхване по възможност всички онлайн издания с новини, като даде представа кои са анонимните, и кои не. През 2017 г. добавих класификация и по други показатели - фалшиви новини, теории на конспирацията, заблуди, клевети, реч на омразата.

- Кое най-много Ви тревожи в българската действителност?

- Крайната степен, до която е стигнало българското общество в отказа си от базирана на факти реалност. Казвам "крайната", защото подобни процеси има и в други страни по света - например в САЩ. Но в България е достигната една крайност точно защото обществото няма защитните механизми на над 200 години истинска демокрация и традиции. Вземете масовото споделяне в български медии и българските социални мрежи на теории на конспирацията - като това, че ваксините са много повече вредни, отколкото полезни. Или колко лесно с някакви плодове или билки можело да бъде излекуван всякакъв рак. Стигна се дотам, наскоро дори БНТ да обяви "документално" предаване за "наука, хипотези и мистика", в което щяло да представя различни гледни точки за произхода на човека, неразказвани факти и малко известни хипотези за различни исторически събития". Забележете колко лесно и безотговорно са смесени наука и мистика, все едно те са равнозначни алтернативи на човешкото познание!

- Как си обяснявате бума отпреди няколко години на фалшиви новини в родните медии? Смятате ли, че тази „мода" е напът да отмине?

- Бумът - включително и в световен мащаб - беше предшестван от години наред "бълбукане" на подготвящия се да изригне вулкан на фалшивите новини. Това изригване не стана неочаквано. То се подготвяше години наред - с отказа от сериозно образование, с приравняването на религиозните твърдения с научни теории, с безкритичността към мнението, което не е базирано на факти, логика и реалност. И не - всичко това не беше "организирано" от някакъв световен "заговор". То беше резултат от нарастващата възможност мнението на всеки да стигне до много повече други хора, до критична маса - чрез интернет, и специално социалните мрежи. Социалните мрежи съвсем не са първооткриватели на феномена на фалшивите новини или теориите на конспирациите - още при зараждането си интернет предоставя възможност за дискусии чрез технологията "usenet", а по-късно - и технологията "интернет форум". Тези от нас, които сме ползвали тези технологии, сме видели много подобни процеси още тогава.

- Стартирайки проекта, предполагахте ли, че медиите с фалшиви новини ще се окажат толкова много?

- Всъщност, стриктно погледнато, през проекта „Медийно око" класифицираните като доказано публикуващи фалшиви новини български онлайн медии са само 90, тоест около 12%. Това обаче не бива да ни успокоява. Защото какъв дял имат медиите с фалшиви новини въобще не отразява колко реално популярни са такива публикации. Оказва се, че фалшивите новини се разпространяват изключително бързо и в много големи размери в социалните мрежи. Доколкото успявам да установя, изключително много хора, поддаващи се на фалшиви новини, всъщност създават своето мнение само от заглавието на публикацията в "заставката", която Фейсбук (и други социални медии) показват, когато бъде публикувана връзка към статия. Малцина отварят реалната статия на страниците на изданието . Има много доказателства за това - развихрят се ожесточени дискусии по абсолютно несъществуващи "интервюта", обикновено на "европейски политици", твърдящи нещо негативно за България. Ако потребителите просто изберат връзката във Фейсбук към тази новина и отворят реалния сайт, ще установят, че той е обявил най-горе на всяка своя страница, че е сайт за... хумор и сатира.

- Как смятате да развиете проекта си в бъдеще?

- Бих искал проектът да може да проследява "дуплицирането" на новини. Наблюдавал съм многократно "препечатване" на дадени неетични новини във "верига" от други издания. Интересно е да се намери дали има последователност - например каква част от публикациите в тези "преписващи" издания са от дадена "оригинална" медия. Дали има видими организирани "вериги" от издания, чиято цел с това "препечатване" е да повторят фалшиви новини, клевети или други неетични твърдения толкова много и "нашироко", че да създадат фалшиво усещане за "истинност". Защото, особено днес, се потвърждава мисълта, че повторената многократно лъжа започва неусетно да се приема за истина...

Коментари