Криза за монтажници и оператори на машини

Новини от Пазарджик и региона

Пазарджик

от Александра Мусиевска 3162 прегледа 0

Криза за монтажници и оператори на машини

Eдни от най-търсените професии в момента в Пазарджик са монтажник и оператор на машина. Справка на свободните работни места в Бюрото по труда ясно показва, че в бранша яко са го закъсали. В момента пазарът на труда се нуждае от 33 оператори и 42 монтажници.

Гладът за лекари също продължава да се усеща. Местните здравни заведения трудно намират кой да работи в тях. 10 лекари, 3 фелдшери и 1 медицинска сестра се търсят и тази седмица в болниците в града. Толкова са заявените в Бюрата по труда в Пазарджик свободни работни места.

Кризата за работници се дължи преди всичко на заплащането или поне така смятат кандидатите. Според тях фирмите плащат прекалено малко, а дейността е доста. Самите работодатели пък се оплакват, че трудно се намира качествен служител независимо за какъв бранш става дума.

Преглед на обявите показва, че заплатите в Пазарджишко са в диапазона от 500 до 1500 лв. Най-търсени и добре платени са служителите в заведенията за бързо хранене. В момента местна фирма се нуждае от човек на длъжността продавач-организатор на линия за хранене. Предлаганото възнаграждение е от 900 до 1100 лв. За електроспециалистите пък заплатите са между 1300 и 1500 лв.

Остър глад за кадри продължава да има и по местните кафенета. За да запълнят липсата на персонал, собствениците на заведения предлагат по хилядарка на барманите и сервитьорите. Тази цифра обаче е за най-оборотните места.

Коментари