Кръстовден ден е - хиляди прекараха нощта на Кръстова гора

Имен ден празнуват всички, носещи имената: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана

България

от Борислав Наумов 217 прегледа 0

На 14 септември Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен.  Имен ден празнуват всички, носещи имената: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

Кръстовден е един от 12-те велики християнски празника.

Според църковното предание Св. Елена – майка на император Константин Велики – е ревностна християнка. През 326 г. тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчават с успех.

Намерени са пещерата на гроба, както и трите кръста, зарити в земята.

Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.  Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в храма в Йерусалим „Възкресение Христово“. На Велики петък се изнасяла на Голгота за поклонение.

След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г.

На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го „въздвижва“ над главите на присъстващите.

От това „въздвижение“ получава своето име и празникът.

Така кръстът от средство за наказание станал средство за спасение. На Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

 С особено тържественост се отбелязва този празник в местността "Кръстова гора" в Родопа планина. Там се счита, че от векове почива частица от самия Господен Кръст, която е причината за многобройни чудеса, случили се на това свещено място.

По този повод снощи пловдивският митрополит Николай отслужи в манастира "Св. Троица" на Кръстова гора Празнична вечерня oт 19.00 ч.  Малко след полунощ  митрополит Николай оглави и Божествена света Литургия, която  продължи до малките часове на Кръстовден.

И тази година, въпреки делничния ден хиляди православни християни отидоха на Кръстова гора с вярата, че в нощта срещу Кръстовден се случват чудеса и оздравяват нелечимо болни./"Пазарджишка Марица"

Снимки: Архив, Пловдивска митрополия

Коментари