Кулинарна фиеста в Пловдив - ей го къде е!

Здравословен хляб, сандвич със свинско, скара, суши и вино предлагат търговци и шеф готвачи на Малката главна

България

от Калина Кръстева 594 прегледа 0

Вкусът на Пловдив е многонационален като българската гастрономическа лексика - това е изводът на всеки турист, посетил традиционния кулинарен фестивал. Пролетното му издание бе открито вчера, а шатрите на ресторантьори и производители, разположени на Малката главна, привлякоха стотици гости още в първия ден. Фестът „Вкусът на Пловдив” ще продължи до сряда и предлага многообразие от храни и напитки за всеки. За любителите на здравословното хранене има няколко палатки с мед и здравословни брашна и сладкиши, а майстори пекари предлагат хляб от лимец. Тестените изделия само с натурални съставки не са евтини, но са доста хранителни и полезни, коментират търговците, които с усмивка обясняват техните предимства на всеки заинтересован.

Майстор на суши приготвя хапки на живо пред очите на любопитните, като промотира ресторанта, в който работи. Срещу него пък се приготвят сандвичи със свинско, като месото се реже от цяло приготвено прасе.

Най-посещавани са щандовете със скара, която се приготвя пред очите на клиентите. Кебапи, пърленки, шишчета и салати изкушават с аромата си, който се носи на метри от шатрите. Там е и най-голямата опашка от чужденци, готови да си хапнат месо под сянката на някое дърво.

За вегетарианците също има избор. В шатрата на елитен ресторант се правят дегустации на свежи салати с гуакамоле.

Производители на млечни продукти изкушават с овче сирене и кашкавал с орехи.
Напитките варират от няколко сорта вино и сангрия с плодове до изворна вода и свежа лимонада.

Мащабното събитие бе открито от кмета Иван Тотев, който разчупи първото ястие - огромна пита.

Организатори са Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“ - Пловдив“ и Регионална занаятчийска камара - Пловдив, в партньорство с община Пловдив, Общинско предприятие „Туризъм“ - Пловдив, Фондация LocalFood.bg и Асоциация на професионалните готвачи - Пловдив. В кулинарно събитие се включват над 30 участници. Изворна вода Бачково също подкрепя събитието, като добавя и своя неповторим вкус към българската кухня.

Коментари