Лайънс клубовете в Пазарджик подкрепят на борбата с диабета

Около 240 души са се подложили на изследване на гликиран хемоглобин.

Пазарджик

от Александра Мусиевска 521 прегледа 0

Лайънс клубовете в Пазарджик подкрепят на борбата с диабета

Лайънс клубовете в Пазарджик проведоха месец на превенцията от диабет. Около 240 души са се подложили на изследване на гликиран хемоглобин. Всички те са били предложени от своите лични лекари. Изследването струва 12 лв и се провежда, за да се определи количеството на свързаната с хемоглобин кръвна захар. Нормално съвсем малко количество от хемоглобина е свързан с глюкоза – около 4% до 6%. Хора, които имат диабет или други състояния, които водят до повишаване на кръвната захар имат по-високи нива на гликиран хемоглобин,заяви по врме на пресконференция д-р Радкова.
Изследването на кръвната захар дава информация за моментното състояние на кръвната захар. Нивата на кръвната захар обаче се променят през деня – от значение е диетата, физическата активност, нивото на инсулин в кръвта. При хора, които имат диабет е много важно какъв е дългосрочния контрол на заболяването и какви са били нивата на кръвната захар. С изследването на гликиран хемоглобин на всеки 3-4 месеца може да се получи такава информация. Диетата, физическата активност, както и приема на медикаменти не повлияват резултата от изследването.

Членовете на клуба са решили да насочат благотворителните си прояви именно в тази насока, там където няма достатъчно средства. Това заяви днес Георги Стоянов, президент на Мъжкия Лайънс клуб в Пазарджик. Тази година на коледния благотворителен бал събрахме 5800 лева, които използвахме за изследвания за превенция от диабет. Дарихме компютър с караоке на дома "Вяра, Надежда и любов". На 2 юни на Тортата пък сме организирали празник за децата,допълни Богдана Гечева от Дамски Лайънс клуб "Тракия".

Коментари