Лазар Влайков под гаранция от 8000 лева

Новини от Пазарджик и региона

Регион

от Дора Цветкова 639 прегледа 0

Лазар Влайков под гаранция от 8000 лева

Обвиненият за нелепото убийство във Виноградец Лазар Влайков вече е под гаранция от 8000 лева, вместо под домащен арест. Решението за това бе взето днес от Окръжния съд в Пазарджик, където Влайков обжалва решението на районните магистрати. Миналата седмица оттам отхвърлиха молбата му за по-лека мярка, уважавайки искането на прокуратурата, която се обоснова с риска от въздействие върху свидетели.

Окръжният прокурор Васил Малинов поиска да бъде оставено в сила решението на Районния съд, за да се ограничат възможностите за влияние над свидетели. Обвинителят припомни, че въпреки домашния арест няма пречка Влайков да излиза до двете си работни места, може да бъде посещаван и вкъщи при необходимост.

Адвокатката на Влайков Елвира Панкова пък заяви, че няма данни клиентът й да е опитвал да оказва въздействие над свидетелите, а и те вече били давали показания по два пъти. Защитничката обясни още веднъж, че клиентът й трябвало да работи, тъй като над 2 месеца е без доходи, а семейството му изплаща и голям заем с месечни вноски по 600 лева.

Делото се гледа поо искане на Влайков за по-лека мярка с мотива, че с досегашната не може да изпълнява задълженията си като председател на земеделската кооперация в Септември, както и като общински съветник в Септември.

Влайков бе задържан за убийството на ресторантьора Наско Тонкев от Виноградец, който бе прострелян смъртоносно със законно притежавания пистолет на съветника. Първоначално властите твърдяха, че изстрелът е произведен от 6-годишния племенник на Лазар, който е освободен само 24 часа след задържането си без повдигнато обвинение.

Последва скандал, чуха се и обвинения, че местният политик, тогава все още представител на ГЕРБ, се ползва с политически и прокурорски чадър. След намесата на главния прокурор Сотир Цацаров последва ново задържане, а на 12 септември на Влайков беше наложена мярка домашен арест. Тогава случаят беше прехвърлен към полицията и прокуратурата в Пловдив с цел осигуряване на безпристрастност.

Коментари