„Локо София“ лъсна и върху Люлката на Дали на Острова

Пазарджик

от Екип Марица 450 прегледа 0

„Локо София“ лъсна и върху Люлката на Дали на Острова

Надпис „Локо – София“ се появи и на една от най-красивите скулптурни композиции в Пазарджик – „Люлката на Салвадор Дали“. Вандалского посегателство бе забелязано от председателя на Регионалната камара на архитектите арх. Петър Мурджев. По-точно - от дъщеря му, която си довели гости. При разходка в най-големия парк на Пазарджик те се натъкнали на бруталната хулиганска проява.

„Заснех кадрите преди няколко дни и доста се чудих дали да ги публикувам в социалните мрежи, разказа той. Виждате какво стана след медийния шум около появата на „Локо – София“ в Хирошима – той се появи и на Хеопсовата пирамида. Имам сериозни опасения, че авторите на подобни деяния това искат – пет минути слава, за тях да се говори в публичното пространство. Дано не съм прав!“, сподели арх. Мурджев.

Той разказа, че драсканиците по композицията са много, направени с маркер. Включително и по раменете на Христос – без каквото и да било уважение към вярата. Скулпурата е нашарена от всички страни.

Мурджев коментира, че на Острова, където се намира загрозеното произведение на изкуството, ходят и много деца. Виждайки вандализма, постепенно започват да го приемат зе нещо нормално.

Жалко е също така, че това се случва с произведение на творци като Марин и Светозара Кузеви, отбелязва още архитектът. При създаването на композицията той ги е виждал с колко желание и ентусиазъм работят и подчертава, че не заслужават хулигани да се подиграват по този начин с труда им.

Коментари