Малки творци рисуваха с художника Васил Петров

Пазарджик

от Екип Марица 116 прегледа 0

Малки талантливи художници, възпитаници на клуб „Дъга“ към читалище „Пробуда“, днес имаха уникалния шанс да вземат урок от художник със световна известност като Васил Петров. Идеята за нестандартната изява е на Илиян Кузманов, собственик на първото за града ни арт-кафе – „Езо лигенция“. То отсега обещава да бъде не просто заведение и пространство за всякакви изкуства, но и средище за различни социални инициативи, насочени към хора и деца в неравностойно положение.

Своеобразният пленер бе проведен на открито пред погледите на любопитни минувачи по ул. „Пейо Яворов“, които с интерес наблюдаваха как малчуганите творят под напътствията на маестрото, а той се постара да им предаде тънкостите на изобразителното изкуство. 

Специално за проявата Зорница Баракова, секретар на читалището, бе подготвила нови палитри и стативи. Събитието бе уважено от нейната предшественичка Зоя Симеонова, Нели Ангелова – секретар на читалище „Никола Вапцаров“, представители на отдел „Култура“ към общината, откъдето подкрепиха своеобразния пърформанс, общественици.

„При тези деца нещата се случват по-трудно, но те имат берброй таланти и ние, възрастните, трябва да ги насърчаваме, коментира Зорница Баракова, която вече ти години успешно вода клуб „Дъга“. Нека направим света им пъстър, топъл, светъл, нека има красота в душите им и нека им дадем самочувствието, че могат и че трябва да са успешни!“.

Художникът Васил Петров отбелязва, че винаги е отворен към подобни инициативи, особено ако те са за деца. В това събитие се включил от уважение към Илиян Кузманов и усилията му да превърне едно обикновено помещение в храм на изкуствата. 

„Моята идея е това да не е кафе и хората да не са клиенти, каза пък самият Кузманов. Искам посетителите да се чувстват като част от нещо различно, нещо полезно, нещо смислено, дори – част от този град. Не може постоянно да чакаме някой нещо да направи за нас и да се сърдим, ако не го е направил. Това е идеята на социалния бизнес – човек да прави нещата както му харесват и да търси начин да си ги финансира чрез самия себе си“.

Картините на малките художници ще бъдат изложени за продан в „Езо лигенция“, като периодично ще се подменят с нови. Приходите от продажбата им ще отидат в помощ на клуб „Дъга“ към читалище „Пробуда“. 

* Снимки - Трендафил Величков.