Мая Бежанска ще води Четвъртото голямо писане на великденски яйца

Регион

от Екип Марица 60 прегледа 0

Мая Бежанска ще води Четвъртото голямо писане на великденски яйца

Мая Бежанска ще бъде водеща на Четвъртото голямо писане на великденски яйца от Чепинския край във Велинград, съобщиха от общинската администрация.

Тази година „Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край“ ще се проведе на днес, на Велики четвъртък от 11:00 до 13,00 ч. на централния площад „Николай Гяуров“ във Велинград. По стара техника ще се пишат яйца с восък, с типичните за Чепинския край орнаменти. Местните майстори ще показват, а всеки желаещ ще има възможността да се учи и да изпише своето яйце за Великден. Запазените във Велинград стара техника за писане на яйца с восък и типични орнаменти са уникални за България и Европа.

Събитието се организира съвместно от Община Велинград, Историческия музей и вестник „Темпо”. „Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край” е единствено по рода си в България. През 2016 година за първи път във Велинград бе направено яйце с тегло 120 кг, височина 180 см и диаметър 1 метър – по проект и с труда на учители и ученици от ПГД „Иван Вазов”. На Цветница яйцето бе изрисувано от ученици от 7 училища по запазен стар модел, под ръководството на художник и етнолог. Подобна атракция е включена и в програмата за днешния празник.

С провеждането на събитието се цели запазване на местната традиция и всички участници „пишат” яйца, следвайки автентични за Чепинския край модели и техника.

Кратка предистория

„Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край” е създадено, за да запази, популяризира и обогати една автентична местна традиция, просъществувала от векове. Писаните с восък и с характерни мотиви великденски яйца са една от културните емблеми на Велинград. Традицията заслужава не само да бъде показана на гостите на Чепинския край, а и всеки желаещ с помощта на местни майстори да създаде и да запази като спомен свое писано яйце в навечерието на Великден. „Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край” обединява съхранение на ценна местна традиция, атракция за туристите и реклама за Велинград не само като СПА столица на Балканите, а и като град и регион с богата история и култура.

Близо 20 години Исторически музей – Велинград работи по своята „Програма Великден” и популяризира старата техника с типичните за Чепинския край орнаменти на писаните яйца с изложби, базари, работилници и ателиета. Във Велинград работят десетки майсторки на писани яйца, ежегодно и при голям интерес се провежда и конкурс за ученици от местните училища. В града традицията е жива, предава се от поколение на поколение.

Коментари