Министър Красимир Вълчев: 16 специалности няма да приемат студенти

Образование

от Марица вест. 52 прегледа 0

Министър Красимир Вълчев: 16 специалности няма да приемат студенти

В 16 професионални направления тази година няма да има прием. Това засяга и Аграрния университет в Пловдив.


Мярката за намаляване на план-приема в университетите у нас се налага заради разминаване между броя на нужните специалисти и приетите студенти. Това обяви образователният министър Красимир Вълчев.


Свободните места за първокурсници, които университетите ще обявят за следващата учебна година, ще са около 53 000. В това число влиза платеното от държавата обучение (37 000 места), бройките в държавните училища, за което не се отпускат субсидии и таксите са по-високи (7728 места), и бройките в частните университети (8200). Намалението спрямо миналата година е с около 4000 бройки, показват числата в проекта на постановление за определяне на приема във висшите училища.

„Обществената загуба ще бъде много по-голяма, ако не осигурим специалисти. Броят на завършващи ученици е един и същ, ние не можем да го променим. Трябва да направим така, че да насочим по-голямата част от тях към инженерно-техническите професионални направления”, каза образователният министър.


Нужна е промяна в структурата на висшето образование, тъй като в годините на раздуване на приема и откриването на нови специалности и нови университети, основно частни, влизането във висше училище се масовизира. А търсенето стана нерационално - само заради дипломата за висше, допълни Вълчев.

Коментари