Министър Вълчев: 11 000 души върнаха 40 000 ученици в клас

Необходима е повече свобода на учителите и по- малко да следват учебника

Образование

от Анжелина Янева 146 прегледа 0

Безпрецедентно голям ръст на инвестициите отбелязахме през последните няколко години. Близо 700 млн. лв. са отделени за материални бази на 500 образователни институции, съобщи в Хасково министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той подчерта обаче, че има количествен проблем с учителите. Една трета от местата остават незаети след пенсиониране на учители.

Според него, трябва да се дава по-голяма свобода на учителите. Те трябва да търсят начини да провокират интереса на децата и трябва все по-малко да следват учебника. Системата днес има много повече очаквания, добави той. Директорите трябва да насърчават креативността на учителите.

Министърът съобщи, че се предвижда промяна в Закона за социалното подпомагане и други помощи да бъдат обвързани с посещаемостта в училище. Отсъствията продължава да е проблем при някои деца. Сегашните санкции по Закона за предучилищното и училищното образование не винаги се налагат и имат ефект. Кметовете в някои случаи се въздържат от тях, каза Вълчев.

Обхващането и включването на всеки един ученик в образователната система е едно от основните предизвикателства пред нас. За обхващане и включване в образователната система на ученици са били сформирани над 1100 екипа с 11 000 души. Така в школата са били записани над 40 000 деца.

Коментари