Мира Тодорова:Благодаря на всички, които ми върнаха нормалния живот

Всяка стотинка, останала след окончателното възстановяване на момичето, отива за други болни деца

Пазарджик

от Дора Цветкова 3881 прегледа 0

„Искам специално да благодаря на всички, които ме подкрепиха в най-трудния за мен момент, когато се нуждаех от лечение, а семейството ми не можеше да си позволи цената му. Хората, участвали в кампанията за мен, не само ми помогнаха с пари, те ми дадоха здраве и шанс да живея по-спокойно и като всички момичета на моята възраст. Така показаха, че са добри хора, че уважават човешкия живот. Цял Пазарджик се обедини около мен и кампанията ми и това беше наистина невероятен жест! Много съм благодарна на г-жа Караджова, на всички от моя ансамбъл „Елица“, на общината, на всички училища и детски градини и най-вече на моето - Професионалната гимназия по икономика, на Младежкия театър, на гражданите, дарили пари - дано не пропускам някого - всички те ми показаха, че не съм сама. Вече съм много по-добре. Възстановяването ми тече изключително бързо и съм обнадеждена, че скоро ще бъда съвсем здрава.“

Това каза пред „Пазарджишка Марица 16-годишната Миролюба Тодорова, която в продължение на три месеца в края на миналата година събуди невероятна вълна от съчувствие и съпричастност и действително обедини цял Пазарджик около каузата да бъде дадена финансова възможност да се оперира. За нея се събираха средства по десетки начини, хиляди хора се трогнаха и подадоха ръка. Така за кратко време момичето събра нужните пари за операция.

Сколиозата може да е много опасна

До нуждата от операция се стига заради сколиоза от трети тип по Ленке. Иначе казано, опасно S-образно изкривяване на гръбнака, което прогресира и в определен момент се оказва рисково за увреждане на вътрешни органи. За да се избегне това, лекарите препоръчват хирургична интервенция за стабилизиране на гръбнака и поставяне на специални винтове. Здравната каса поема само лечението, но не и цената на имплантите. Според предварителните документи става дума за около 35 000 лева.

„Бях готова да тегля заем, да си излекувам детето, а после да замина в чужбина, за да мога да го върна, спомня си майката на момичето Стоянка Тодорова. И щях да го направя. Лекарите от клиниката обаче ми казаха, че всички техни пациенти, нуждаещи се от скъпо струващо лечение, правят кампании и ме посъветваха да опитам. Започнахме я, като в началото нямах никаква надежда, че ще успее. До последно си мислех, че вариантът с кредит и гурбет няма да ми се размине. Накрая обаче всички бяхме изключително приятно изненадани и щастливи, като разбрахме колко много добри хора са се отзовали на молбата ни за помощ! Благодарни сме на всеки от тях!“

Майката пази всяка бележка

Стоянка с готовност показва пълната медицинска документация за лечението на Мира. Включително фактура, от която се вижда, че до момента са платени 29 500 лева. При самата операция се разбрало, че деформациите може да се преодолеят и само с 18 винта вместо предварително предвидените 24.

Още преди да съм попитала, майката уверява: „Всяка стотинка, която остане след пълното възстановяване на дъщеря ми, ще бъде преведена по сметките на други нуждаещи се от лечение деца. Тези средства са дарени за тази цел, не бива да се дават за друго. После ще дам пълен отчет, за да знаят хората, които ни помогнаха, че парите им ще бъдат похарчени според волята им“.

Г-жа Тодорова само предупреждава, че това няма да може да стане веднага. На Мира предстои контролен преглед в средата на март. На него ще се разбере дали всичко с нея протича нормално и дали има нужда от допълнително лечение. Освен това момичето трябва да премине през процедури, известни като „Шрот-терапия“. От нея се очаква да доведе до пълно възстановяване и преодоляване на всички деформации.

Стоянка е убедена, че така трябва да постъпват всички, които са разчитали на дарителски кампании. Редно е след финала им да се дава отчет, за да имат хората доверие и да продължат да помагат при следващи такива каузи.

Мира наистина е герой

„Дъщеря ми излезе герой!“ - с искрено родителско възхищение казва Стоянка и припомня напрегнатите моменти в клиниката.

Мира постъпва там на 20 януари. Преминава през всички необходими прегледи и изследвания, през подготовка за операция, като междувременно родителите са предупредени за възможните рискове. С тревога подписват задължителните за такива случаи декларации. С още по-голямо притеснение изпращат момичето в операционната рано сутринта на 22-ри. Осем часа по-късно - чак в ранния следобед, медиците излизат и съобщават добрата новина: с интервенцията е постигнато 85 процента коригиране на изкривяванията, а гръбнакът е надеждно укрепен. Такъв успех при малко пациенти са успявали да постигнат.

Девойката е настанена в реанимация, където за малко пускат майка да я види. Стоянка с изненада я заварва да прави първите упражнения за раздвижване с краката си.

На втория ден след интервенцията момичето е преместено в обикновена болнична стая, където вече може да има придружител. Почти веднага е посетено от рехабилитаторка. С нейна помощ първо сяда, после се изправя на крака и прави две крачки. На следващия ден, пак с подкрепа, изминава около 12 метра до стаята на персонала и с усмивка ги моли да махнат катетъра, защото няма нужда от него, може сама да ходи до тоалетна. Всички тези малки наглед победи всъщност са неща, които медиците не са виждали дотогава при други свои пациенти.

Щастието от малките неща в живота

Пет дни след операцията Мира пожелава да се прибере вкъщи и е изписана. Там продължава с упорство и воля да прави предписаните упражнения. Старанието е възнаградено - възстановява се изключително бързо. Казва, че вече почти няма болки. И се наслаждава на малките радости в новия си живот - като разходките с майка си навън. Те са част от терапията - с укрепването на мускулатурата се стабилизира и гръбнакът, за да не се получават повече деформации.

Девойката преминава през това изпитание донякъде и заради тежките ученически чанти. В пубертета, който е един от периодите на бърз растеж, момичетата са уязвими за такива проблеми. В същото време много от тях поддават на модата и предпочитат дамските чанти вместо ортопедичните раници. А когато тежестта им пада на една страна, се стига до изкривявания. Стоянка съветва подрастващите да са по-отговорни към здравето си, да се стараят да стоят и седят правилно, да избират безопасни модели раници и най-вече - много да спортуват. Силната мускулатура може да предотврати деформациите.

Коментари