"Мистерията B-files" търси отговор защо изчезват пчелите

Пазарджик

от Екип Марица 139 прегледа 0

"Мистерията B-files" търси отговор защо изчезват пчелите

Пазарджик ще е първият град в цялата страна, в който ще бъде представена книгата "Мистерията B-files" на Мария Павлова. Авторката търси отговор на един от горещите съвременни екопроблеми - защо изчезват пчелите? Премиерата е тази вечер от 18,00 часа в "Coworking space Viliss", или както още е познато - Споделено работно пространство - Пазарджик. То се помещава в Бизнес центъра на бул. "България" 57, ет. 3.

Сюжетът е наистина интригуващ.

В началото на пролетта ексцентричният руски милиардер Генадий Лавров съобщава в социалната мрежа Фейсбук, че ще даде сто милиона долара на екип, първи разбрал защо умират пчелите в света. Той споделя, че след като последната зима те са намалели със седемдесет и пет процента, а досега никой не е разгадал мистериозния синдром на празния кошер, единствената му надежда е нечий по-необременен поглед да разбере какво става и да намери решение за спасяване на Земята от глад и от разруха. Ще бъдат спонсорирани точно по четиридесет екипа в Европа, в Америка и в останалия свят. Милиардерът поставя изричното условие те да се състоят от по двама души, единият мъж, другият жена. Екипите ще събират и конкретни данни за липсващи кошери по места, както и за измрели пчели. Така ще бъде създаден световен информационен архив за бъдещи изследвания, наречен B-files.
… За няколко седмици топ програмистът на Русия, тридесет и четири годишният Антон Рыбин, създава специална система за връзка между екипите и милиардера. Красива мистериозна брюнетка го прелъстява и го принуждава да й дава информация за разследванията.
Три са българските изследователски двойки, които Генадий Лавров одобрява… Доцент Калина Янева е генетик. Тя завежда катедра Биогенетика в Пловдивския университет. Работила е в Йейл шест години, но се е върнала в България, за да се грижи за майка си… Д-р Андрей Велев завежда катедра Социология в Пловдивския университет.
… В малко стопанство над село Марково живеят болният дядо Петър и млада двойка, отскоро женени. Пакош има средно образование, но се интересува от електроника и е по своему е гений в тази област. Подобно на дядо си притежава свръхсетивно възприятие, което обаче влияе зле на психиката му. Илонка е с полски корени, и двамата са сираци. Те много искат да запазят и да развият фермата, затова кандидатстват за екип, а дядото, дългогодишен пчелар, притежаващ десетки кошери, ще им помага.
… В момента журналистката Саня Милева е отново без работа, защото наскоро са я помолили да напусне поредната й такава заради нелекия й характер. Тя прочита писмото на Генадий Лавров и след като доста журналисти й отказват, се сеща за фотографа Мирослав Денев. Разследването им започва с кратка ваканция в спа хотел...

Изданието е отпечатано с подкрепата на Дистрикт 130 - България/District 130 - Bulgaria, Lion"s Club International.

Коментари