Многолюдно юнашко хоро извиха на Йордановден в Дорково (СНИМКИ И ВИДЕО)

Празникът в родопското село достойно конкурира традициите на Калофер

Регион

от Елина Петкова 2950 прегледа 0

Многолюдно мъжко хоро извиха днес жители на родопското село Дорково във водите на река Мътница. Десетки момчета, мъже и дори деца, всички облечени в народни носии, за пореден път изпълниха обичая такъв, какъвто е бил преди столетия. Местните хора неслучайно казват, че Йордановден с всяка изминала година се отбелязва все по-масово, печели популярност, но не губи от автентичния си дух.

И този път дорковци не изневериха на традицията, която достойно конкуира легендарното мъжко хоро в Калофер. Като брой участници – все още не, но като мерак – със сигурност. Повече от 30 български юнаци сърцато играха във водите на река Мътница народни хора и ръченица под съпровода на изкусни музиканти с 6 ропопски гайди и тъпан. Над главите им се вееше националният трибагреник. И заслужено получиха овации: „Браво, дружина!“. Най-очарователният участник беше едва 3-4 годишно момченце. Разбира се – облечено във везана ризка, потурки, навуща и червено елече.

В празничната сутрин над селото отекнаха черковни камбани, възвестяващи началото на тържествената литургия в местния храм „Свети пророк Илия“ – един от най-големите и най-красивите в този район на Родопите За неговата внушителна архитектура се твърди, че е вдъхновена от тази на Храм-паметника „Александър Невски“.

След службата по главната улица премина литийно шествие, в което няма да е пресилено да се каже, че участваха повечето от близо 2800-те жители. Малкото юначе имаше честта да върви редом със свещеника, носейки в ръчички голяма икона. Следваха ги дорковските ергени и моми, сякаш върнали се с век назад във времето и придвижващи се напред във вихъра на хорото с българското знаме начело, и многолюдна публика.

Последва ритуалът по спасяването на кръста. А после – всенародна веселба с греяни вино и ракия, още кръшни хора – вече на сушата , и чевермета.

Какво да кажем, освен едно искрено и голямо „Браво!“. След като в други градове и села на Пазарджишко традицията е така опорочена или се спазва чисто формално, това даже е твърде малко. За сравнение - в Пещера само двама скочиха във водата и заедно хванаха кръста, а във Ветрен един-единствен нагази в шадравана и излезе със „служебна победа“ . В панагюрското село Баня също младеж гази самичък в Луда Яна като щъркел в продължение на няколко минути, докато успее да предизвика поне още двама да се понакиснат и да го конкурират в надпреварата за свещения символ. Дори в Пазарджик, който е с близо 70 000 жители, мераклиите да спасяват кръста бяха в пъти по-малко, отколкото в Дорково. Да не споменаваме пък онези, за които битката във водата е само начин да получат едни пари. Празник е, все пак...

Поздравления, Дорково!

Специални благодарности на профила Дорково България за споделените снимки и видеоклипове!

Коментари