Мокрище стяга фолклорен събор за 24 май

Регион

от Екип Марица 144 прегледа 0

Мокрище стяга фолклорен събор за 24 май

С фолклорен събор ще отбележат най-българския празник утре в Мокрище, съобщи кметицата на селото Лиляна Хаджиева. Денят на светите братя Кирил и Методий е празник на населеното място, откакто е основано.

„Вече от 8 години част от културния живот на местната общност са съборите с народни песни и танци, привличащи стотици участници. Идват състави от цялата страна. Става хубав празник за публиката, а гостите получават поле за изява и награди за участието си на сцената. Тя е пълна, хората наоколо пеят, танцуват, създава се невероятно настроение“, разказа Хаджиева.

Тази пролет се очаква гостуващите състави да са около 30 с над 350 участници. Кулминацията на програмата ще бъдат възпитаниците на Общинския детски комплекс – към 70 дечица. На естрадата ще се изявят и двете местни групи към читалището в селото-домакин, както и детските формации към училището и детската градина.

Роля за организацията на празника имат доста хора – читалищния секретар Диляна Дюлгерова, Нели Нонова, Венета Кобакова, Мария Мострова, Иванка Илиева и други. Всички се включват самоотвержено, хвали ги Хаджиева.

Съборът се прави от 8 години, но досега са проведени 4 издания, предстои петото. През 2013 година фестивалът е пропуснат, защото трябвало да се организира откриването на църквата – дотогава мокрищенци нямали храм и това станало повод за наистина голям празник. После пък разнообразили с атрактивния Юнашки тиган и шеф Ангел Ангелов от Копривщица, който пред публика сготвил ястие за 500 човека. Каквото и да се организира обаче, акцент винаги е хубавата нашенска музика, казва Хаджиева и допълва, че всеки е добре дошъл като гост на Мокрищенския фолклорен събор.

Коментари