МОН се отказа от черно-белите учебници за бедни

Власт

от Борислав Наумов 244 прегледа 0

МОН се отказа от черно-белите учебници за бедни

Черно-белите учебници, които предизвикаха обществена дискусия, няма да бъдат разпространявани. Причината е, че делението на деца според социалния статус е недопустимо, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той обясни, че проблемът е тръгнал от неуместно послание на най-голямото издателство в страната. Министърът е имал разговор с издателите и е препоръчал кампанията да бъде спряна. Той е получил уверение, че черно-белите учебници няма да се разпространяват.

Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват и цветни, и черно-бели пособия по даден предмет. По думите на Красимир Вълчев смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация.

„Ще променим наредбата, за да се избегнат подобни случаи. Вече няма да има възможност за издаване едновременно на черно-бял и на цветен вариант на учебник от едно издателство. И в момента голяма част от учебниците в горните класове са черно-бели. Много дисциплините не изискват цветност на графичното оформление. Никой не е очаквал, че тази възможност в наредбата ще се използва за ценова дискриминация“, посочи министър Вълчев, цитиран от своя пресцентър.

Според него казусът има значима символика, защото образованието въплъщава възприетото разбирането за обществена справедливост. „Равният достъп до образование е проекция на принципа на равните житейски възможности. Тоест, дават се равни шансове на децата да постигнат максимума на възможностите си чрез образование“, добави Красимир Вълчев.

Преди ден омбудсманът Мая Манолова категорично се възпротиви на отпечатването на едни и същи учебници в цветен и черно-бял вариант./"Пазарджишка Марица"

Коментари