На Трифон Зарезан:Избират майстор винар в Брацигово

В Калугерово закичват „Скулптурата на любовта“ с лозови пръчки

Регион

от Александра Мусиевска 430 прегледа 0

Утре ,както повелява традицията в цялата област ще бъдат тържествено зарязани лозята по повод деня на лозаря "Трифон Зарезан". В Брацигово от 11 часа започва състезание за любителите на вината. Ще бъде избрано най-доброто от бялата и червена божествена напитка. Всички кандидати за титлата майстор винар ще донесат най-доброто от реколтата си за 2017-а Компетентно жури ще дегустира и ще избере най-добрият елексир.

В община Лесичово лозята ще бъдат зарязани в всяко село. Малката община ще посрещне пролетта с поредица от празници, посветени на Трифон Зарезан, Сирни заговезни , Тодоровден и 3 март – националният празник на България . Трифон Зарезан е един от най-обичаните празници в Лесичово и жителите на селото ще го почетат подобаващо. Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките, а пролетните тържества в чест на бог Дионисий се отбелязвали с особено голяма пищност.

В Калугерово празникът ще е две в едно. Едновременно ще се почете и Трифон Зарезан и Свети Валентин. В 10.30 часана лозето на Никола Бабин ще се извършат обичаите по зарязване на лозето.
11.30 часа празникът ще продължи с народно веселие на мегдана. Там гостите на празника ще могат да опитат чаша калугеровско вино , вкусна скара и тропнат кръшни хора .
По обяд „Скулптурата на любовта“ ще бъде накачена с лозови венци и сърчица по случай „Свети Валентин“.

Коментари