Над 10,5 млн. деца по пътя на урагана "Ирма"

Свят

от Борислав Наумов 157 прегледа 0

Над 10,5 млн. деца по пътя на урагана "Ирма"

Над 10,5 милиона деца живеят в страни, които са на пътя на урагана „Ирма“, по данни на УНИЦЕФ. Децата в източните Карибски острови, Доминиканската република, Хаити и Куба са в особена опасност, а сред тях повече от 3 милиона са на възраст под 5 години. УНИЦЕФ е обезпокоен  за стотици хиляди деца, които могат да изпитат най-лошите ефекти на бурята, особено живеещите в крайбрежните райони

Патрик Найт, отговарящ за комуникациите на УНИЦЕФ в Източните Кариби посочи: „Размерът на щетите става все по-ясен и виждаме, че нивото на унищожение е високо. Нашият приоритет е да достигнем възможно най-бързо до всички семейства и деца, които са в засегнатите общности“.

Според местните власти комуникационните мрежи в много от засегнатите райони са били напълно или частично повредени. Инфраструктурите, сред които пътища, мостове, болници и училища, също са претърпели различни нива на щети. В Барбуда 90% от инфраструктурата е унищожена. Непосредствената грижа на УНИЦЕФ е да предостави на засегнатите общности питейна вода и хигиенно санитарни структури и да предостави закрила както на децата, така и на подрастващи, включително психично-социална подкрепа за засегнатите.

Преди бурята, УНИЦЕФ определи като приоритет хуманитарна животоспасяваща помощ за Антигуа, Барбуда и Барбадос, за да гарантира бързото разпространение на необходимите стоки от първа необходимост за засегнатото население в координация с местните власти. Тя включва вода, храна и лекарства, продукти за третиране на вода, хигиенни комплекти, временни жилища и образователни материали. /"Пазарджишка Марица"

Коментари