Най-добрите български шеф готвачи мерят сили в Пловдив по време на Националната Кулинарна купа

В МЕТРО Зоната гостите на надпреварата ще видят презентации на майстора хлебар Георги Лефтеров и шеф готвачите на МЕТРО Академия

Бизнес зона

от Екип Марица 142 прегледа 0

Хляб и зрелища очакват пловдивчани на 19 и 20 април на Амфитеатъра на МЕТРО в палата 2 на Пловдивския панаир по време на 12-то издание на Национална Кулинарна купа на България. На 19 април от 15 часа двама пловдивчани - един от най-популярните български пекари, Майстор Георги Лефтеров и доцент д-р Галин Иванов от Университет по хранителни технологии ще разкажат за хляба и сиренето на трапезата на българина в специална прецентация с дегустация.

Истински вкусен хряб, изпечен от Георги Лефтеров ще се допълни от автентичното българско сирене, представено от доцент Иванов. Хубаво българско червено виноще направи пълноценна следобедната закуска на зрителите, които дойдат на презентацията.

Преди, а и след това, в промо зоната на МЕТРО България ще ври и кипи. От 11 часа Веселин Дойков, помощник-готвач в МЕТРО Академия ще представи бързи десерти и декорации, а от 13 часа, шеф Юри Велев, главен готвач на Академията ще сподели интересни идеи за приготвяни и представяне на ризото. Дегустациите и презентациите на МЕТРО Академия ще продължат и на 20 април, събота, с ресторантски десерти на Веселин Дойков, прясна паста и техника на сервиране с Юри Велев и ще завършат с презентация на телешки стекове и бургери, отново с шеф Велев.

· Титлите „Най-добър готвач“ и „Кулинарен отбор“ се журират от най-добрите български шеф готвачи

Всичко това се случва в епицентъра на Национална купа на България 2019, организирана от Българска асоциация на професионалните готвачи, по време на която най-добрите български шеф готвачи ще определят победителите в категориите „Готвач на България“ и „МЕТРО Кулинарен отбор на България“ за 2019 година, както и най-добрия български сладкар и пицар.

Журито в двете най-оспорвани категории – за готвач и отбор, включва едни от най-популярните български шеф готвачи. В индивидуалната категория ще съдийстват шефовете Димо Димов, Милен Панев, Цветомир Николов, Веселин Калев, Любомир Тодоров, Пламен Стамов. Отборният победител ще определят шефовете Алекс Иванчев, Хари Сопаджиян, Ивайло Димитров, Георги Бойковски, Милен Златев и Анри Донно.

Мястото и моментът са подходящи гостите на състезанието да видят на живо големите имена в българската кулинария като Андре Токев, Иван Манчев, Андрей Стоилов или Димо Димов. Кулинарната купа ще предложи много интересни и разнообразни категории за посетителите на събитието. В палата 2 гостите ще могат да научат как се прави добро телешко, хубава пица, какви са тайните за добрата паста, с какъв десерт можем да изненадаме своите гости и как да приготвим традиционна българска рецепта по нетрадиционен начин.

· Кулинарните традиции на България оживяват с МЕТРО в програмата на Европейска столица на културата Пловдив 2019

Кулинарните традиции на България ще намерят достойно място в програмата на Европейска столица на културата Пловдив 2019. Повече от 10 пловдивски ресторанта предлагат специални менюта с типични български ястия, приготвени от автентични български земеделски продукти, осигурени от МЕТРО България. Сред тях са ресторантите „Salt & Pepper“, „Одеон“, „Гастрономъ“, ресторантите „Torro Grande“ и „Torro Boulevard“, ресторант „На реката“, „Марбея“, „Операта“ и други.

Професионалните готвачи, партньори на МЕТРО, ще се включат в традиционния фестивал „Вкусът на Пловдив“ и Капана фест през май и юни, за да готвят с българския асортимент на компанията.

Програма

Презентации и дегустации в МЕТРО Зона

Национална кулинарна купа на България 2019

19 – 20 април 2019 г., палата 2, Международен панаир Пловдив

19. Април

11.00 ч. – 12.00 ч - Бързи десерти и декорации, представя Веселин Дойков, су шеф, МЕТРО Академия (презентация и дегустация)

13.00 ч. – 14.00 ч. - Интересни идеи за приготвяне и представяне на „Ризото“, представя Юри Велев, шеф готвач на МЕТРО Академия (презентация и дегустация)

15.00 ч. – 16.00 ч. – Хляб и традиционни млечни продукти на трапезата на българина, представят Майстор Георги Лефтеров,Българска гилдия на пекарите и доц. д.н. Галин Иванов, Университет по хранителни технологии, Пловдив (презентация и дегустация)

20. Април

10.00 ч. – 11.00 ч. – Монопорционни ресторантски десерти от Веселин Дойков (презентация и дегустация)

11.30 ч. – 12.30 ч. – Прясна паста и техника на приготовление и сервиране от Юри Велев (презентация и дегустация)

13.00 ч. – 14.00 ч. - Телешки меса : Стекове и Бургери от Юри Велев (презентация и дегустация)

Коментари