Най-маслодайните рози са в Брацигово

Много цвят, малко берачи, ниски цени

Регион

от Александра Мусиевска 3021 прегледа 0

Сезонът на розобера в Брацигово е в разгара си. Местните хора смятат, че брациговската маслодайна роза е не само по-маслодайна от тази в Казанлъшко и Карловско, но е най-маслодайна в света.Явно почвата тук и въздуха са по-благоприятни,разказват местните.
Още с навлизането общината навсякъде се виждат розови масиви и десетки берачи,които събират розовия цвят.А мирисът на маслодайна роза се усеща навсякъде във въздуха. В Брацигово насажденията се разрастват все повече. В момента по груби сметки около бунтовния град се отглеждат около 2 хиляди декара. Само в Равногор няма,но там ако засадят рози сигурно ще ги берат през декември, шегува Илиян Банев,местен производител. Тук дъждовното време е добра новина. Когато розите са росни и влажни, се произвежда повече розово масло и то е по-добро.
За Илиян Банев отглеждането на маслодайна роза е семеен занаят. От няколко години обаче младият земевладелец сам се грижи за масивите си. Той има 45 декара с роза дамасцена и не смята да ги увеличава. В момента е наел 10 работника, за да прибере продукцията си от полето. Да намериш берачи на розов цвят не се оказва толкова лесно. Работата е трудоемка. Брането започва 5,30 сутринта и продължава до към 10 часа. Тогава розовият цвят е най-маслодаен. В последните години доста хора започнаха да се занимават с отглеждане на маслодайна роза и работниците не достига,разказа Банев. По думите му той и колегите му разчитат на хора от местното малцинство. И те вече са кът, тъй като голяма част от ромите търсят препитание в чужбина. Само те се навиват да работят на полето. През последните години дори и ромите недостигат,тъй като повечето бягат в чужбина,където припечелват доста повече. Тук им плащат по 1 лв на килограм розов цвят. Това означава,че в най-добрия случай надниците достигат по 20 лв и то при положение,че берачът работи бързо и без да почива.
Друг проблем на розопроизводителите в Брацигово е,че нямат розоварна. Караме розовия цвят в Златосел, Казанлък или Стрелча. Това са допълнителни транспортни разходи. Понякога се налага и да се чака,а така розовият цвят губи своите качества,коментира Илиян Банев.

Тази година цените са доста ниски. В момента килограм цвят се изкупува на 2,5.. Прогнозите са,че може да падне и под 2 лева. Ако това стане много колеги ще се откажат да берат, тъй като не могат да си върнат разходите. Колегите искат да протестират. Аз съм за, стига всички да са единни. Много от производителите като се получи срив в цените все се заканват,че ще режат розите и ще се откажат да ги гледат,обясни младият производител. Той обаче категоричен,че няма да остави насажденията си. По думите му винаги има спадове и възходи. Той помни и години, в които продукцията се е изкупувала на 90 стотинки. Тогава баща ми буквално пусна работниците сами да берат и да предават цветовете,допълва Илиян Банев.

Коментари