Наше момче спечели състезание на немското посолство

Образование

от Теодора Димитрова 1228 прегледа 0

Наше момче спечели състезание на немското посолство

Георги Алексиев от Велинград е един от само осем ученици от цялата страна, спечелили състезание по немски език на немското посолство в България.

В състезанието Bayern Wettbewerb се участваше с вид проект по избор, но на определена тема, разказва Георги и уточнява, че на български тя се превежда като „Байерн, погледнат от друга перспектива”. Момчето от Велинград участва с макет на вятърна турбина, водна турбина и слънчева батерийка.

Представих някои данни и факти за възобновяемата енергия в немската провинция Байерн. Беше направено на клип и го изпратих в посолството и по-късно разбрах, че съм спечелил състезанието, допълва Георги Алексиев.

Успехът в надпреварата на немското посолство му осигурява посещение в Германия, където отива заедно с останалите 7 ученици от цяла България, чиито проекти са оценени като най-добрите.

Получихме сертификати, че сме от спечелилите, а наградата ни беше петдневна екскурзия до Германия и представяне на проектите ни пред комисия от културното министерство на провинция Байерн. Всъщност това са хората, които организират състезанието, разказва още дванайсетокласникът, който е бил единствен представител на Пазарджишка област сред отличените.

Георги учи в Средно училище „Свети свети Кирил и Методий” във Велинград и твърди, че по нищо не се отличава от останалите дванайсетокласници. Той споделя, че има интерес към опазването на околната среда, към новите технологии и затова е решил да направи проучване на тези технологии и развитието им в Германия, в Байерн.

 Просто използвах това, което ми беше интересно на мен, за да създам най-доброто, с което да се представя.

Участието в състезанието изисква много добри познания по немски език. Аз го уча от 8 клас и мога да кажа, че говоря добре.

Проектът ми даде един различен поглед върху това, което се случва покрай мен и за портфолио е много добре. Все пак упражняването на немски в Германия ми помогна много в усвояването на езика, разказва още младежът.

За него тази година е последна в училище, след което ще кандидатства в немски университет, като съвсем естествено клони към инженерни специалности, насочени към опазване на околната среда./Пазарджишка Марица

 

Коментари