Наши медсестри протестират в защита на Мая Илиева

Пазарджик

от Екип Марица 211 прегледа 0

Наши медсестри протестират в защита на Мая Илиева

Пазарджишки медицински сестри ще се включат в национален митинг в защита на Мая Илиева, дисциплинарно уволнената им колежка от столичната болница „Токуда“. Митингът ще се проведе днес от 10,00 часа пред частното лечебно заведение, като в него ще участват представителки на гилдията от цялата страна, съобщи Димитрия Димитрова, координаторката на започналите от март протести медсестрите за нашия регион.

Димитрова е убедена, че дисциплинарното освобождаване на Илиева е опит за саморазправа с нея заради дързостта й да поведе синдикалните борби на колегите си в София, а сочените като мотиви нарушения са скалъпени. Формален повод станало заснето от медсестрата видео, изобличаващо медици в злоупотреби с пари на Здравната каса.

„Това уволнение е опит за саморазправа с цялото ни съсловие, опит да бъде потушено желанието ни да се борим както за собствените си права на достойни условия на труд, така и на правото на пациентите да получават качествено здравеопазване срещу осигуровките си, коментира Димитрова. Ние обаче няма да спрем. Няма да позволим да ни унижават, както е било досега – това време свърши!“.

Случилото се с Илиева спонтанно провокира нова поредица от прояви на недоволство. Днес в повечето областни градове в цялата страна ще бъдат проведени и локални протести на медицински сестри, съобщи още лидерката им за Пазарджик.

„Смятахме през август да преустановим демонстрациите си, защото и ние сме хора, имаме семейства, имаме нужда да отдъхнем. Те обаче ни предизвикват, непрекъснато ни предизвикват! Няма да престанем, докато не постигнем исканията си! А от есента подготвяме още протести с блокади на пътища“, каза още Димитрова.

Коментари