Нелегална борса с добитък в "Изток" ни вкара в доклад до ЕК

Пазарджик

от Дора Цветкова 317 прегледа 0

Незаконен пазар за стопански животни в квартал "Изток" присъства в доклада на неправителствената правозащитна организация "Енимъл ейнджълс", изпратен до Европейската комисия и до Българската агенция по безопасност на храните и предизвикал предстоящите масови проверки на търговията с добитък в региона, съобщи шефът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Петко Митев. По думите му, това не е изолиран случай. Опити за организиране на такива тържища има във Варвара, Велинград. Живи животни се предлагат и продават и на места, където е разрешена търговията със земеделска продукция.

Докладът на "Енимъл ейнджълс" обхваща почти цялата страна, а нашата област е сред тези, върху които е акцентирано заради ширещата се незаконна търговия с животни.

Изготвен е и график за проверките, които трябва да бъдат извършени до 29 септември, а още до 15. трябва да има план с набелязаните конкретни мерки. Времето е малко, затова вече са дадени указания за действие на общините.

Агенцията разчита за успеха на предстоящата акция на сътрудничество както от общините, така и от полицията и РЗИ. Целта е да се преустанови възникването на такива борси и да се върви към създаването на законни места за такава дейност, отговарящи на изискванията в европейското законодателство.

Областната епизоотична комисия ще излезе до дни с конкретни решения как да се противодейства. Предстоят и заседания на общинските комисии за набелязване на допълнителни локални мерки. Отсега се знае, че изпълнението ще бъде трудно, признава д-рМитев. Джамбазите проявяват невероятна изобретателност и при пласирането на стоката си, и при превозването . За някои хора това е бизнес и го защитават с всички сили и средства.

"Енимъл ейндълс" е правозащитна организация, която се застъпва за хуманно отношение към животните най-вече при транспортирането им на дълги разстояния. По европейски регламент е разпоредено да бъдат изградени т. нар. пунктове за почивка. Такива вече има на места. Например в пограничните райони. В Хасково например работят два.

В тези пунктове след определен километраж или време за път добитъкът трябва да бъде пускан да отдъхва. На място животните трябва да бъдат разтоварени, нахранени, напоени, а камионът - почистен. Това изискване България е изпълнила, обяснява д-р Петко Митев, шеф на пазарджишката дирекция на Агенцията по храните. Докладът препоръчва наблюдение над спазването на правилата за хуманно отношение.

Макар да не е казано къде може да се предлагат законно добичетата, контролът над нерегламентираната им продажба винаги е бил строг, такъв ще бъде и занапред. Инспектори проверяват идентификация на стоката, здравен статус, пътни листове, ваксини и налагат санкции при неспазване на ветеринарномедицинското законодателство.

Често при такива акции собствениците се разбягват, зарязвайки животните си, и не може веднага да се установи чии са те. Тогава с помощта на полицията или се издирва стопанинът, за да бъде глобен, или четириногите се прибират в предвидени за това помещения за задържане. Във всички общини на региона има такива „арести“ за добитък, сочат данни на агенцията. Най-често това са бивши ветеринарни лечебници. Там се осигуряват храна и вода, докато трае престоят./"Пазарджишка Марица"

Коментари