Нито една българска роза не цъфна за 8 март

Все повече дами предпочитат да получат живо цвете вместо букет за празника

България

от Калина Кръстева 2346 прегледа 0

Нито една българска роза не цъфна за 8 март

Осми март все още държи първенството като най-почитания дамски празник у нас въпреки конкуренцията на Благовещение (25 март) и Голяма Богородица (15 август). Освен че се отбелязва като ден на майката и трудещата се жена, на този ден се поднасят и цветя за любимата, което пък вкарва 8 март в директна битка с 14 февруари. Но както е казал Мечо Пух - колкото повече, толкова повече. Затова днес и утре на ход отново са кавалерите.

В очакване на голямото пазаруване цветарите вече са заредили сергиите и магазините. За тях 8 март е "ден година храни". На големи обороти обаче ще се радват основно търговците и вносителите. Българската роза все още не е готова и затова любителите на този красив цвят ще трябва да заложат на продукция от Южна Америка и Северна Африка. Нашите сортове не са подходящи за продажба в началото на март, защото им трябват още около 2 месеца, за да разцъфнат. Техните цени обикновено са по-ниски от вносните, а и ароматът им е по-силен. Производителите им обаче ще чакат абитуриентските балове и 24 май, за да реализират продукцията.

Шансът за родните разсадници е в саксията. Живите цветя са все по-предпочитани от дамите, а кавалерите им вече са наясно с тенденцията. В навечерието на 8 март зюмбюлите се търгуват на 2 или 3 лева и в двата варианта. Пролетните цветя са много по-евтини от останалите, като максималната им цена с подаръчна опаковка, изработена на място, е около 6 лева.

Най-скъпо се продават аранжираните кошници с цветя. Изработката отнема доста време и това определя цената. Тъй като се очаква в самия ден на жената да има голям наплив от клиенти, цветарите предупреждават, че е добре да поръчате своята изненада поне ден по-рано. Можете да заявите и какви точно да са цветята вътре, ако знаете предпочитанията на дамата, на която ще поднесете кошницата. Цената върви от 50 лева нагоре, в зависимост от обема и използваните материали.

Коментари