Нови 4 случая на вирусен хепатит

В цялата страна новорегистрираните болни са 55, но остава високо нивото на стомашно-чревните инфекции

Здравеопазване

от Борислав Наумов 626 прегледа 0

Нови 4 случая на вирусен хепатит

Нови 4 случая на остър вирусен хепатит в област Пазарджик са регистрирани в периода 4 – 10 септември. Това показва справката с редовния седмичен бюлетин на Националния център по обществено здраве и анализи, съдържащ данни за регистрирани заразни заболявания по области. В предходните две седмици имаше по 5 случая на разболели се от остър вирусен хепатит, а за целия месец август те са 14 срещу само един през август 2016 година. Със сигурност и през септември случаите ще са поне толкова, колкото през август или повече, но независимо от това не може да се говори за някакъв пик на заразяванията с хепатит. В седмицата 4 – 10 август в цялата страна има общо 55 разболели се от вирусен хепатит. Най-много са в Пловдив – 16, и в Ловеч – 15.

В област Пазарджик общо за периода има едва девет пациенти на отделенията за инфекциозни болести. Освен споменатите 4 случая на хепатит,  има двама лекувани от ротавирусен гастроентерит, , един от ентероколит, един заболял от скарлатина и един от дизентерия.

В края на летния сезон в цялата страна остава сравнително високо нивото на заболеваемост от стомашно-чревни инфекции (367), като най-много са потърсилите лечение във Варна (49), София-град (30), Пловдив (48), Монтана (28) и Кюстендил (26). Варицелата също присъства с практически постоянно ниво на заболеваемост – общо 75 регистрирани болни в цялата страна, като близо половината са в областите Пловдив (18) и Стара Загора (12).

В някои медии се появиха информации за бум на новозаболели от сифилис. В бюлетина на Националния център по обществено здраве и анализи обаче присъстват само 2 случая на новорегистрирани болни – по един във Враца и София-град./"Пазарджишка Марица"

Коментари