Няма да искаме пътища без винетни такси

Пазарджик

от Екип Марица 200 прегледа 0

Няма да искаме пътища без винетни такси

Община Пазарджик не възнамерява да иска освобождаване на пътища или участъци от тол-такси. Това отговори на журналистически въпрос кметът на града Тодор Попов. Той изрази мнение, че идеята за това е глупава.

По негова преценка, в общината няма участъци, в които да са уместни такива промени. По думите на кмета никой не си купувал винетка, за да пътува само по един маршрут и никъде другаде, плаща се и се ползва в цялата страна.

Градоначалникът обясни, че решението е с тол-системата да се отделят повече пари и за третокласните пътища, по които пътуват двойно повече хора отколкото по магистралите.

Припомняме, че подобен спор се разрази в София за околовръстно шосе, ползвано обаче и от обитателите на близки квартали. Граждани възроптаха, че не е нормално да плащат винетка, за да стигнат от дома до работното си място и поискаха участъка да бъде освободен от такса. Стана ясно, че подобен проблем съществува не само на това шосе, а и на други места в страната.

Така в началото на януари се стигна до компромисно решение – дава се възможност на общините да поискат освобождаване на пътища от такси, но се ангажират да си ги поддържат сами и за своя сметка. Срокът да поискат това е „в рамките на близките няколко седмици“, по думите на премиера Бойко Борисов.

Коментари