Общините искат още 100 милиона от кабинета

България

от Цветана Георгиева 310 прегледа 0

кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов

Поне още 100 милиона лева трябва да задели държавата за поддържането на общинските пътища в по-добро състояние. Тези трасета са 19 000 километра, почти колкото са държавните пътища - 20 000 километра. Но за разлика от тях голяма част от общинските пътища не са обновявани от годините, в които са асфалтирани за първи път и имат нужда това да бъде направено отново. Това твърди кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, член на УС на Националното сдружение на общините в република България.

Ако държавата осигурява този ресурс на общините, те ще могат всяка година да преасфалтират изцяло по един общински път от 12-15 километра и в рамките на десетина години пътищата ще бъдат напълно обновени. И така на всеки десет години всеки общински може да бъде обновяван, коментира Кабаиванов.

Той настоява Министерството на финансите да задели тези пари, за да пътуваме по безопасни и удобни пътища, което е от изключителна важност за сигурното придвижване през зимата. Според Кабаиванов за поддържането на пътищата в община Карлово са необходими още най-малко 800 хиляди лева, сега със средствата, които държавата отпуска, Карлово не смогва да кърпи дупки и частично ремонтира малки пътни участъци. Но за да има пари и за преасфалтиране, община Карлово трябва да получава годишно по 1,8-2 милиона.

Според Емил Кабаиванов 30 на сто от тази сума ще бъдат насочени за кърпене на дупки, 25 процента да поддържане на сервитутните ивици, за които сега не могат да се отделят средства. И останалите 45-50 процента да бъдат за преасфалтиране на един общински път. Община Карлово, която е средно голяма, има 380 километра пътна мрежа и получава 500 хиляди лева, а те са крайно недостатъчни. С усърдие и много икономични разчети успяваме да кърпим дупките по стария асфалт и да се стремим максимално да осигурим безопасно пътуване, коментира още Кабаиванов.

Общините искат още 100 милиона от кабинета

Коментари