Обвиняем за убийството в Братаница – осъден за рекет

Илиян Найденов и двама негови авери опитали да принудят собственик да се откаже от земята си

Пазарджик

от Екип Марица 646 прегледа 0

Обвиняем за убийството в Братаница – осъден за рекет

Още една ефективна присъда получи един от тримата обвиняеми за жестокото убийство в Братаница – агробизнесменът Илиян Найденов от Ветрен дол. Днес той бе изправен пред Окръжния съд в Пазарджик по обвинение за рекет, заедно с още двама мъже – Христо Христосков и Андрей Атанасов.

Според събраните по делото факти, тримата се опитвали със заплахи и побой да принудят новия собственик на ползвана от Найденов земя – Ивайло Митев от София, да се откаже от нея.

Историята, започнала като истински екшън, завършва с ефективни присъди. За Найденов – 3 години и 3 000 лева глоба, за Атанасов – 2 години и половина и 3 000 лева глоба, за Христосков – 2 години и половина. И за тримата изтърпяването на присъдите е при първоначален общ режим. Найденов и Атанасов са осъдени да платят на пострадалия – Ивайло Митев, 10 000 лева за неимуществени вреди. Тримата трябва да поемат и разноските по делото.

Парадоксът е, че на първа инстонция Районният съд ги оправдава за изнудване и им дава условни наказания за по-лекото престъпление – закани за убийство и побой. Те обаче и досега не се признават за виновни. Пред магистратите твърдят, че нямат нищо общо с престъплението. А при обжалването получиха ефективно лишаване от свобода.

Присъдата им може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Спорът започва през април 2014 година, когато столичанинът Ивайло Митев купува ниви в землището на Ветрен дол и решава да сади орехова градина, заедно с бившия си шурей Георги Захънов.. Дотогава земята е ползвана и засята с пшеница от Найденов, с когото уж се разбрали.

Когато обаче в края на април същата година Захънов и нает човек да му помага отишли да правят дупки за дръвчетата, изненадващо на мястото дошъл Найденов с джипа си и Христосков с друг джип. Двамата засипали заплахи, включително с бой, осакатяване и с убийство. Захънов получил удар в лицето, от който паднал. После успял да се заключи в колата си, откъдето звъннал на Митев и на 112. През това време нападателите блъскали по стъклата на автомобила и продължавали да се заканват. На място дошла патрулка, пристигнал и столичанинът със свой приятел. Междувременно Найденов и Христосков си били тръгнали. Униформените преценили, че обстановката се е нормализирала и след малко също си тръгнали, като посъветвали по случая да се подаде жалба.

Макар и много изплашени, Захънов и наетия работник към 20,00 часа възобновили работата по терена. Митев и приятелят му стояли настрана, тъй като времето било кално, а набързо били тръгнали с неподходящо облекло.

Когато вече четиримата се събрали на пътя и смятали да си тръгват, били обградени от няколко автомобила, пристигнали с бясна скорост. От тях изскочили 10-15 човека с качулки, маски и бухалки в ръце. Отново се чули заплахи, че ще ги избият, ще ги заколят, ще ги заровят. Захънов замръзнал от страх, а приятелят на Митев се заключил в колата му, която обаче била атакувана от петима с удари и силно клатене с цел да бъде обърната. Митев пък хукнал през нивите, като звъннал в движение на 112 и съобщил за случващото се. Докато обяснявал на оператора къде се намира, се спънал в калта и паднал. Настигнали го неколцина от нападателите, които започнали да го удрят, ритат и блъскат, като продължавали заплахите. След малко пристигнала патрулка и униформените сложили край на екшъна, но междувременно повечето нападатели се били изтеглили.

Припомняме, че Найденов е обвинен и за смъртта на 44-годишния Йордан Асенов-Гочето от Братаница пребит до смърт, след като бил хванат да краде мамули от нива с царевица на един от другите подсъдими – Васил Спасов, син на кмета на Братаница Георги Спасов. Той и третият обвиняем – Георги Николов, първоначално получиха от Окръжния съд в Пазарджик по 16 години лишаване от свобода, а Найденов – 15, като тримата солидарно трябва да платят по 50 000 лева компенсация на жената и шестте деца на убития. Апелативните магистрати намалиха присъдите им, като тази на Найденов стана 12 години. Делото обаче беше върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане, така че окончателни присъди няма до момента.

Обвиняем за убийството в Братаница – осъден за рекет

Коментари