Още 4 случая на вирусен хепатит за седмица

Здравеопазване

от Борислав Наумов 649 прегледа 0

Още 4 случая на вирусен хепатит за седмица

Нови четири случая на заболели от вирусен хепатит са регистрирани в Пазарджишка област в седмицата 21-27 август. Това показват данните в редовния седмичен бюлетин на Нацоналния център по обществено здраве и анализи. Също четири бяха новозаболелите от болестта на мръдните ръце и в предходната седмица. Само за сравнение - в периода 21-27 август в област Пловдив диагностицираните с остър вирусен хепатит са 34, а в Ловешка област са 22.

Общото число на пациентите от област Пазарджик, регистрирани през последната седмица с остри заразни болести е едва осем, при население на областта над 275 000 души. Освен споменатите 4 случая на хепатит, констатирани са още по един случай на салмонелоза и остър вирусен гастроентерит и два случая на дизентерия - още една "болест на мръсните ръце". 

Редица проучвания показват, че до 1/4 от заболяванията идват от... немиене на ръцете - преди хранене, след посещение в тоалетната и пр. Опасните бактерии под ноктите са причина за болестите при 25% от мъжете и 15% от жените. Болестите, свързани с нередовното измиване на ръцете при децата, може да доведат до понижаване устойчивостта на организма към други инфекции и заболявания.
Най-голямо количество вредни бактерии се съдържат върху дръжките на количките в супермаркетите, ръкохватките в градския транспорт, бутоните на асансьора, банкнотите и стотинките /"Пазарджишка Марица"

 

Коментари