Оставаме без медицински сестри

Здравеопазване

от Румен Златански 1073 прегледа 0

Оставаме без медицински сестри

Кризата за медицински сестри у нас се задълбочава. За това алармираха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. До края на 2018 година ще се пенсионират 26% или около 25 000 от работещите медицински сестри. 22% от оставащите на работа са на възраст над 65 години, а ако и те решат да се пенсионират, системата ще остане само с една четвърт от критичния минимум. Недостигът на медицински сестри у нас се неглижира от години.

Данните им сочат, че от 2007 година досега 9412 медицински сестри и 550 акушерки са заминали в чужбина. Други 15 000 са сменили професията си в България или са се пенсионирали. Интересът на младите към тази професия в България е малък, заради ниската заплащане на труда и голямото натоварване. Не са рядко случаите една медицинска сестра да обслужва 30 пациенти в болница.


Според Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи недостигът на медицински сестри у нас се неглижира от години. Данните им сочат, че от 2007 година досега 9412 медицински сестри и 550 акушерки са заминали в чужбина. Други 15 000 са сменили професията си в България или са се пенсионирали.

В момента медицинските сестри у нас са два пъти по-малко от необходимото за нормално функциониране на здравната ни система. Изискванията на Световната здравна организация за европейския регион са да има по 740 сестри и акушерки на всеки 100 000 души. У нас се падат по 485. Повечето здравни заведения в Пловдив също изпитват недостиг на медицински сестри и вечи ги търсят с обяви по вестниците, сайтовете и бюрата по труда.

Коментари