Оставиха в ареста обвинения за смъртта на 37-годишната Таня

Пазарджик

от Екип Марица 225 прегледа 0

Оставиха в ареста обвинения за смъртта на 37-годишната Таня

Окръжният съд в Пазарджик наложи постоянна мярка за задържане под стража на 74-годишния Димитър Караколев, обвинен за смъртта на 37-годишна жена, намерена удушена в дома му. Изненадващо след различни версии за причиняване на фаталния край по непредпазливост, появили се в деня след инцидента, сега прокуратурата повдигна обвинения за умишлено убийство.

Преди заседанието при въвеждането на обвиняемия майката на убитата Таня Братанова налетя да се саморазправя с него. Наложи се да бъде изведена с охрана от Съдебната палата, за да не пречи на нормалното провеждане на заседанието.

Прокурор Димитрия Ганчева припомни, че мъжът е бил осъждан и преди – през 1988 година, на 1 година затвор при първоначален строг режим. Той е сам, няма семейство, което да го задържа, така че може да се укрие или да извърши друго престъпление, мотивира се Ганчева.

Адвокатът на Караколев – Иван Главчев, настоя за по-лека мярка, евентуално – поне домашен арест. Заяви, че клиентът му страда от редица заболявания, сред които и глаукома. Защитни кът припомни, че Димитър сам отишъл в полицията, за да търси помощ, защото Таня го нападнала и го ударила с брадва по главата. Вързал я, за да кротува. Използвал стари чаршафи, колан и връзки за обувки. Искал да я повика полицаите да я приберат. Преди да тръгне към управлението, тя му заявила, че ще се обеси, но в полицията няма да влезе. Тръгнал към 21 часа. Дежурният обаче му казал, че няма свободен екип в момента. Димитър чакал час и половина, а когато след това завел униформените в дома си, жената вече била мъртва.

По думите на адвоката, Караколев прибрал жената от съжаление. Нямали връзка. В понеделник заедно събирали кашони, така се запознали. Поканил я да се стопли, после си тръгнала. Във вторник обаче пак се появила и вече не искала да си отива. Той настоял да се маха, защото искал да си ляга. Стигнало се до спречкване, при което тя му нанесла удар по главата.

Засега не е потвърдено дали Таня е психично болна.

Братът на Димитър също беше в съдебната зала. Разказа, че той не е клошар. Заради минималната си пенсия обаче се принуждавал да изкарва допълнително с предаване на вторични суровини. На младини работел в Коми, откъдето нищо не му платили, затова и се стигнало до това да мизерства на старини.

В крайна сметка дъдия Коста Стоянов прецени, че само здравословното състояние на обвиняемия не е достатъчна причина да бъде освободен. Поясни, че в ареста има лекарски екипи, които могат да се погрижат при нужда.

Адвокат Главчев заяви, че засега нямат решение с клиента му дали да обжалват или да оставят нещата така, за да започне по-скоро съдебният процес, при който да опитат да докажат твърдението на Караколев, че е невинен.

Коментари