Осъден на смърт двоен убиец гние в затвора доживот

Крими

от Костадин Аршинков 1402 прегледа 0

Затворът в Стара Загора

Пловдивският апелативен съд уважи протеста на Окръжна прокуратура - Стара Загора и отмени решението на тамошния Окръжен съд, с което е заменена присъдата „доживотен затвор“ с наказание от 30 години лишаване от свобода спрямо 64-годишния Тодор Чаракчиев, осъден през 1991 г. на „смърт чрез разстрел“.

Той е признат за виновен в извършване за две убийства, умишлена средна телесна повреда и изнасилване, извършени през 1990 г. в село Крън край Казанлък.

Решението на Пловдивския апелативен съд е Чаракчиев да изтърпи наказанието „доживотен затвор“. То не подлежи на протест и обжалване.

Апелативните магистрати смятат, че положителна промяна в поведението на осъдения има, но промяната може да се отнесе само към последните две години от изтърпяване на наказанието.

Тодор е изтърпял повече от 28 години в затвора, от които последните две в Старозагорския, а преди това е бил в затвора в Бургас.

Апелативният съд е взел предвид, че една от особеностите при осъденото лице и сфера, в която работещите с него заключават, че имат проблеми, е признанието на вината и съжалението за стореното, което формално Чаракчиев изразява, но сам в последната си дума пред Окръжния съд сочи, че не се счита за престъпник, а престъпник е този, който след като е убил и е пуснат, отново убие.

С присъда от 24 март 1992 г. Старозагорският окръжен съд е пратил Тодор Чаракчиев за 8 г. в затвора след като на 8 август 1990 г. той причинил умишлено средна телесна повреда на приятелката.

На 22 октомври същата година, преди да влезе зад решетките, в Крън той изнасилил приятелката си, а по-късно същия ден с особена жестокост убил 69-годишната Н.О и Ц. Д. (на 35 години), която станала свидетел на престъплението. За зверството той бил осъден на „смърт чрез разстрел“.

Присъдата е потвърдена от Върховния касационен съд на 6 май 1993 г. Заради мораториума върху смъртното наказание през 1999 г. тя е трансформирана на доживотен затвор без замяна. През 2013 г. г. вицепрезидентът Маргарита Попова издава указ за наказание „доживотен затвор“ на Чаракчиев.

Без намесата на Апелативния съд в Пловдив след няколко години убиецът щеше да излезе на свобода.

Коментари