Откриха инсулина на Боян Петров

Свят

от Екип Марица 3025 прегледа 0

Откриха инсулина на Боян Петров

Китайските катерачи, които издирват Боян Петров, са достигнали днес на 10-15 метра под връх Шиша Пангма (8027 м), след което са решили да се върнат, защото са преценили, че нагоре е прекалено опасно. По пътя не са видели никакви следи от алпиниста.

В района на Лагер 3 (7500 метра) обаче е намерен инсулинът на алпиниста, който страда от диабет. Това съобщи пред БНТ Деян Петков от екипа в България. Не е известно дали той е в палатката му и дали тя е там все още. Също така това не означава, че той няма инсулин в себе си.

Тази част от екипа, стигнала почти до самия връх, утре планира да слиза надолу. В момента би трябвало двете групи, издирващи Боян Петров, с когото няма връзка от 3 май, да са в Лагер 3. Към момента (17 ч. българско време) няма информация за плановете на другата група.

По-рано бе съобщено, че намиращата се по-високо група утре ще атакува върха в търсене на изчезналия Петров. Още вчера се разбра, че следи от българския алпинист в най-високия лагер, който е на 7500 метра, няма.

Петков припомни, че при вчерашния разговор с издирващите от екипа в България им е казано да не тръгват към върха, ако е само за да търсят алпиниста, защото не се очаква, ако той е по това трасе, да е оцелял толкова дни. Това съобщи по-рано днес в пост във Facebook и жената на алпиниста Радослава Ненова. Самите екипи обаче преценяват и вземат крайното решение на място.

Коментари