Палачинката - гениалното изкушение

Французите ги хапват с масло, холандците - с подправки, руснаците - с хайвер, индийците ги подлютяват

Гурме

от Ангелина Димитрова 2933 прегледа 0

Палачинката е изкушение, при това гениално. Защото се състои само от три съставки - брашно, яйца и мляко. Пече се в плосък тиган, намазан с масло. Това е! А никой не може да му устои.

В много европейски страни има ден на палачинката. Той е последният ден на отдаване на изкушенията, преди да започнат постите.Тогава във Франция ги хапват полети с масло и напълнени с пикантни сирена. Същият смисъл имат и руските блини, които се ядат на Масленица (Заговезни) в големи количества, намазани с масло, сметана, черен или червен хайвер.

В различните култури палачинката има свои специфики, като тестото може да е втасало или невтасало. Франция като гастрономически еталон ги предлага най-вече сладки и фини като дантела. Холандците ги сервират със солена плънка или поръсени с подправки. В Индия палачинката е от оризово брашно и люта. В Русия аналог на палачинките са блините, у нас в миналото са ги наричали катми, тиганици и мерудници. Англичаните им казват pancake, в Мексико са познати като тортили и се правят от царевично брашно. Срещат се също в китайката и други азиатски кухни.

В миналото освен брашно, вода, яйца и мляко, в тестото са добавяни бяло вино, индийско орехче и канела. Освен пшенично брашно, са използвали елда, картофи и царевица.

Има класически ред за приготвяне на палачинките. Първо се разбиват яйцата, като към тях се добавя щипка сол, а някои слагат и малко захар. После може да се добави малко вода, за да станат палачинките по-леки и въздушни на вкус. После постепенно се прибавя брашното и накрая се слага млякото, като се разбърква добре. За пърженето се използва плосък тиган, защото в него сместа се разпределя равномерно, а палачинките се обръщат много по-лесно. Преди да изсипете тесто, го загрейте и намажете с масло колкото грахово зърно. Можете да ползвате и олио, но тогава няма да са ароматни. Готовите палачинки се поставят една върху друга.

Има и по-модерна версия на палачинките, при които в тестото се добавя разтопено масло. Те се изсипват в тигана с лъжица, по-малки са и се пекат по няколко едновременно. Известни са с две различни имена - руски или американски.

Класически палачинки


Необходими продукти: 2 яйца, 2 чаши (400 мл) прясно мляко, 2 ч. чаши брашно, щипка сол, 2-3 с. лъжици масло.


Начин на приготвяне: В дълбока купа разчупете яйцата. Разбийте със солта. Добавете с бъркане млякото. Постепенно добавете и брашното. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете 1-2 супени лъжици олио. Загрейте плосък тиган. Поставете около един черпак от сместа и разлейте по цялата основа на тигана. Оставете да се пържи до лекото отделяне на краищата на палачинката. Обърнете с помощта на дървена шпатулка. След като връхчетата порозовеят и се повдигнат, палачинката е готова.