Панагюрски лекари спасиха отрязана ръка на 22-годишен мъж

Новини от Пазарджик и региона

Здравеопазване

от Дора Цветкова 3173 прегледа 0

Сложна и тежка операция проведе комбиниран оперативен екип в „МБАЛ-Уни Хоспитал“ в състав, д-р Любослав Шкварла - съдов хирург, ортопед – травматолозите д-р Иван Геров и д-р Радко Недевски и д-р Мечкаров - коремен хирург, съобщи говорителят на лечебното заведение Владислав Прелезов.

Млад мъж на 22 години почти отрязва дясната си ръка след работа с флекс. Получава и едновременно коремна травма. Започват реанимационни мероприятия, стабилизиране на общото състояние на пациента като веднага е извършено оперативно лечение за спасяване на ръката.

Операцията постига възстановяване на съдове, нерви, мускули и болния се превежда в реанимация. В този случай ръката може да издържи не повече от шест до осем часа без кръв като младите пациенти са по-чувствителни на липсата на кръвоснабдяване. Самата операция е микрохирургична и са били обработвани съдове по-малки от 2 мм.

„Двете артерии на предмишницата бяха прекъснати напълно, с липса на голям участък на съдовете, което наложи да се вземе автоартериален трансплантант от едната артерия, за да се възстанови другата, главната артерия на ръката“ - каза д-р Шкварла.

Д-р Иван Геров, началник на отделението по Ортопедия каза, че нараняването е изключително сериозно, предполага развитие на инфекция, загуба на функция на ръката и е потенциално осакатяващо.

Подобни наранявания не са рядкост в региона и тази операция е четвърта от подобен тип направена от същия екип в „МБАЛ-Уни Хоспитал“ в рамките на около половин година. Резултатите от тези операции са сравними с тези на други болници в България и по света.

Извършването на такъв тип интервенция изисква наличието на добре подготвени специалисти от различни области, специализирана апаратура, с каквито болницата разполага.

Коментари