Парадокс! Пациенти нямат право да се преглеждат при детски кардиолози

Здравеопазване

от Екип Марица 912 прегледа 0

Парадокс! Пациенти нямат право да се преглеждат при детски кардиолози

Парадокс с кардиолозите у нас – възрастни пациенти с вродени сърдечни малформации алармират, че нямат право да се преглеждат при детски кардиолози, а тези за възрастни не са наясно със спецификите на заболяванията им. Шест операции и нов пейсмейкър през 5 години. Така изглежда животът на Весела Найденова, която е с вродена аортна стеноза. Първата си операция преживява на 10 години, съобщи bTV.

„Чувствала съм се по-различна. Не играех физическо в училище. Съучениците ми винаги се стараеха да са около мен и да ме пазят да не ме убият другите деца, които тичат”, казва Весела. Доктор Пенчо Кратунков е детски кардиолог.

Разказва, че през всички години проблем с преглеждането и на възрастни не е имало, но от април 2017 става ясно, че детски кардиолози не могат да преглеждат възрастни.

„По този начин се отнема правото им на безплатна медицинска помощ, от друга страна тези пациенти не винаги могат да бъдат адекватно обгрижени от нашите колеги”, коментира д-р Кратунков.

Пред пациенти като Весела единствената алтернатива е платен или... нелегален преглед. В момента тя продължава да следи състоянието си при същия кардиолог, който следи състоянието й от дете.

Весела разказва, че самите кардиолози за възрастни съветват пациентите да се обърнат към детски кардиолози.

Коментари