Пастир причинил огромния пожар в Кресненското дефиле

Крими

от Борислав Наумов 429 прегледа 0

Разкрит е извършителят, причинил по непредпазливост огромен пожар в района на Кресненското дефиле. Той е задържан, ще бъде привлечен като обвиняем за престъпление, при което са нанесени изключително големи щети, възлизащи на 3 300 000 лева. До момента са извършени повече от 10 разпита и всички необходими процесуално-следствени действия и огледи. На мъжа ще бъде наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа, тъй като деянието се отличава с висока обществена опасност. За престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години, съобщи на брифинг в Благоевград говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Подробности за самоличността на задържания даде районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки: извършителят К.М. /30 г. от Симитли, е пастир. На 24 август, както всеки друг ден, той е извел стадо крави на паша в района на единствения голям водоем наблизо, запалил цигара и, тъй като животните се разделили в две посоки, скочил внезапно, забравил цигарата и като се обърнал, видял, че зад него гори, изгоряла и дрехата му. Уведомил кмета на с.Брежани. Още на другия ден уликите сочели към него като причинител, но работихме по различни версии, включително и умишлен палеж до отпадането им, поясни Ковачки. В резултат на добрата оперативна работа на полицейските служители от Второ РУ-Благоевград, заподозреният посочи откъде е тръгнал пожарът, бяха иззети вещи и следи, доказващи неговата съпричастност, допълни Ковачки.

Директорът на ОДМВР-Благоевград ст.комисар Николай Хаджиев представи етапите от работата на полицията по изясняване на случая и извършителя.

Работихме със свидетели, стигнахме да евентуален извършител. Първоначално той представи една, а после смени няколко версии. След като с факти и доказателства бяха оборени неговите версии, заподозреният реши да съдейства и да разкаже какво точно се е случило, информира ст.комисар Хаджиев./"Пазарджишка Марица"

Коментари