Пазар на труда: Траен дефицит на работна ръка

В индустрията и хотелиерството много позиции стоят незаети с месеци

Бизнес зона

от Борислав Наумов 1013 прегледа 0

Пазар на труда: Траен дефицит на работна ръка

В края на октомври Бюрото по труда в Пазарджик обяви общо 352 незаети работни места - 27 за хора с висше и 325 за специалисти и работници със средно и по-ниско образование. Преди малко повече от месец, дни преди 15 септември, свободните позиции бяха още повече - 381, но разликата в бройката като цяло се дължи на многото вакантни места за учители.

На практика за пореден месец се очертава ситуация на пазара на труда, която е повече от тревожна за работодателите. Въпреки че обявените места в никакъв случай не са повече от броя на безработните, регистрирани в Бюрото по труда, желаещи видимо не се намират. Или иначе казано - липсва равновесие между предлагането и търсенето и това няма как да не се отразява отрицателно както на икономиката в община Пазарджик, така и на социалния статус на много нейни жители.

Вече трети месец не могат да се попълнят вакантните места за 10 лекари, трима фелдшери и една медицинска сестра. Същото се отнася за търсените половин дузина технолози с висше образование, както и за десетките техници, механици, монтьори на електрооборудване, монтажници на слаботокови елементи и работници на поточни линии. Дефицитът на работници и специалисти за индустрията е видим, а липсата на напредък в преодоляването му надали се дължи само на отсъствието на кадри с нужната квалификация. По-скоро отново няма равновесие между предлаганите възнаграждения и очакванията на съответните специалисти. Те много добре знаят, че област Пазарджик е на 12-о място по заплати, а парите за една и съща длъжност тук и в София понякога се различават в пъти. Същото се отнася и за работещите в сферата на търговията и услугите - в Пазарджик има обявени работни места за 21 продавач-консултанти, за 10 камериерки, за две дузини шофьори-снабдители - все позиции, където надали проблемът е в отсъствието на нужната квалификация, а по-скоро в заплащането.

Някои ще кажат, че работодателите у нас - български и чужденци - с години бяха буквално разглезвани, тъй като високите нива на безработица им позволяваха да участват успешно на пазара на труда със заплати, равни на минималната или близки до нея. Освен това мнозина видимо не си дадоха сметка, че в условията на свободно движение на работна ръка в страните от ЕС, мнозина ще предпочетат да отидат на гурбет или просто ще се възползват от конюнктурата на пазара в други държави, както направиха много медицински сестри например.

Безспорно своите анализи ще трябва да направят както работодателите, така и професионалните гимназии и центровете за квалификация и преквалификация, а дори и бюрата по труда. Живеем във времена, когато цели професии изчезват, а в същото време други остават точно толкова еднообразни и непривлекателни, колкото конвейера, на който работеше Чарли Чаплин във филма си "Модерни времена". Добрата страна на ситуацията е, че работа има, а за останалото рано или късно ще се погрижат пазарните механизми.

Коментари