„Пазарджик Мези“ идва с патриотично читалище

Новини от Пазарджик и региона

Пазарджик

от Елина Петкова 1098 прегледа 0

Пътуващо читалище ще ни покаже саби, оръжия и униформи от славните периоди в българската история

Патриотичната тема, която ще бъде основната в тазгодишното издание на фестивала за култура и кулинария „Пазарджик Мези“, ще съпътства събитията от програмата още от първия ден, съобщи главният организатор Георги Енчев. Празникът се открива утре, за втори път в нашия град, отново в навечерието на Празника на Пазарджик. Но сега ще продължи 4 дни, като инициаторите обещават, че участниците и публиката нито за миг няма да скучаят.

Специално за фестивала за пръв път в града ни ще гостува пътуващото читалище „Бащино огнище“. Това е една културна институция на колела, в която може да се видят не само книги, но и малки експозиции с изключителен родолюбив заряд – саби, оръжия и униформи от славните периоди в българската история.

Патриотични ще са и много от състезанията. Утре от 17,00 часа е първият Час по родолюбие, в който два отбора от участници с достатъчно познания по история ще отговарят на въпроси, а победителят ще спечели хайдушко плато.

На такова събитие няма как да не се постави акцент и върху веселата част. В първия ден от фестивала за Пазарджик ще пее една от най-големите звезди на сръбската фолкмузика – Весна Змиянац. Много смях и закачки ще има и при надяжданията с кебапчета и люти пиперки, а постигналите най-впе„атляващи резултати ще получат по 20 лева награда. В тази част причисляваме и предизвикателството към любителите на божествената напитка – виното. Всеки, който е изпил чаша от гроздовия еликсир, ще има шанс да спечели цяла бутилка – по 20 броя ще се раздават всеки ден. За дамитепък се дава възможност да проверят дали са познавачи в „сляпа“ дегустация – трябва да отговорят дали пият бяло вино или розе.

Тези и още много приятни изненади са подготвили организаторите за пазарджиклии в следващите 4 дни –от 17 до 20 май. Не пропускайте уникалната емоция на „Пазарджик Мези“!

*Снимка - БНР.

Коментари