Пазарджиклия и софиянец пипнаха западнонилска треска

Здраве

от Румен Златански 569 прегледа 0

Пазарджиклия и софиянец пипнаха западнонилска треска

Националната референтна лаборатория  потвърди лабораторно два случая на западнонилска треска. Това съобщиха от здравното министерство.

В единия случай се касае за внос на инфекцията от Кипър. Заболелият е български гражданин на 48 г. от област Пазарджик, строителен работник, пребивавал последните 2 месеца и развил клинични симптоми на заболяването в Кипър. При пристигането си обратно в България е с повишена температура, световъртеж и отпадналост и веднага е хоспитализиран в МБАЛ – Пазарджик. Другият заболял е мъж на 41 г. от гр. София, който е хоспитализиран с неврологична симптоматика в столично лечебно заведение за болнична помощ. Проведено е епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване. Така случаите на заболели от нилска треска у нас станаха три. Първият случай бе не жена от Монтана.

Западнонилската треска не се предава от човек на човек и болният не е опасен за живеещите с него лица. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата.