Пазарджиклията Петър Владов изпълни сложните каскади във "Воевода"

Колеги от Русия зяпваха, когато им пращах снимки от реквизита на филма

Лайфстайл

от Екип Марица 2386 прегледа 0

Александра МУСИЕВСКА, Пазарджишка Марица

Петър Владов е роден през 1984-та в Пазарджик. Завършва средното си образование в езикова гимназия "Бертол Брехт". Следва специалност "Защита от аварии и бедствия" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Владов е и бивш командос от Френския чуждестранен легион. С каскади се занимава от 2014 г., когато участва в снимките на филма "Дякон Левски". Последната лента, в която се включва, е нашумелият филм "Воевода" - вече и на пазарджишки екран. За него критиците казват, че е най-успешният след "Козият рог". Двете ленти дори си приличат в доста отношения. Разказват за млади момичета, които се учат да се бият, яздят и стрелят. Каскадьорите с местни корени във филма са двама. Освен Владов, участва и Стоил Георгиев от Мало Конаре. С Петър Владов разговаряме за снимките на филма. 

- Разкажи ни как дойде предложението да участваш в каскадите на филма "Воевода"? 

- Треньор съм по ММА в боен клуб "Щурм" в Пазарджик. Ръководя и групата по историческа фехтовка към клуба-дружина "Барадж". Поканата за участие ми е от Горан Гънчев. Той е ръководител на каскадьорска група "Острието" - Стара Загора, към школа Бага-тур.

- Само в каскадите ли участва?

- Не. Появих се и като турчин, въпреки че лицето ми не се вижда на екрана. 

- Разкажи повече за екипа и снимките на филма.

- Снимачният екип на "Войвода" е уникален с това, че всички участници се потопиха неимоверно в атмосферата на епохата, която се пресъздава. За мен лично това е може би най-автентичният от етнографска гледна точка филм. Самото ниво на лентата е много високо и филмът най-вероятно няма да се хареса или ще остане недооценен от широката публика. Това е продукт за киноценители, а не поредният комерс, чиято цел е събирането на възможно най-много средства. Героите са многопластови, което не е типично за българското кино, и въпреки очевидното противопоставяне на българи и турци, всеки зрител сам за себе си преценява кой е добър и кой лош. Актьори, каскадьори, инструктори, както и самата режисьорка и изпълнителка на главната роля Зорница София Попганчева са и исторически реконструктори. Така че пресъздаването на епохата по възможно най-автентичен начин изстрелва филма на едно от челните места не само в българското кино, а в световен мащаб. Колеги реконструктори от Русия, които са най-добрите в тази област, зяпваха, като им пращах снимки от реквизита на филма.

Къде точно пренася филмът своите зрители?

- Гледайки филма, зрителите се връщат назад в 19. век в Осоговската планина. Там Румена войвода, нейният любим Стоян Ковача и останалите герои извършват подвизи, за да възтържествуват правдата и справедливостта.

Какво от участието ти в проекта няма да забравиш?

- Последния снимачен ден. От снимките, в които участвах, най-интересен беше именно той, тъй като изкарахме почти целия ден на гърбовете на конете, в доста тежки атмосферни условия на върховете над Жеравна.

Трудно ли се изпълняват каскади? Преминава ли се специално обучение?

- Не е трудно изпълнението на каскадите, а самата подготовка. За да изпълнявам подобни неща, е нужна дълга и доста тежка подготовка. Цял живот се занимавам с бойни спортове и езда и въпреки това постоянно тренирам. Това е процес, който не спира.

Имал ли си неуспешни каскади? 

- Няма как да има неуспешна каскада, направена от професионалисти. Контузии и наранявания - да, но всичко се върши докрай. Ние сме бойци все пак.

Къде се състояха снимките?

- Снимахме в София и Жеравна. Изживяването беше неописуемо.Участвах като турчин и общо взето се потъркалях в началото и края на филма. Бях на страната на лошите и накрая ме победиха.  

Каза, че изцяло сте се потопили в духа на онази епоха.

- Да, реквизитът на филма е изцяло автентичен. Килими, оръжия, облекло, предмети на бита. Всичко бе извадено от скринове по селата, стари ракли, музеи и частни колекции. Авторите на филма са ги търсили около пет години. Турското ми облекло е открито в стари турски казарми. Дрехите на черкезите пък са внесени от Кавказ.

Освен във "Воевода", къде другаде си участвал?

- Най-известните филми, в които са ме поканили и съм участвал, са "Дякон Левски" на Генчев и "Viking quest".

Какви са бъдещите ти проекти?

- Имам предложение за участие в Сърбия. Засега няма да споменавам повече подробности. Когато нещата станат факт, тогава ще разкрия какъв е точно филмът.

Какво са за теб каскадите - работа или хоби?

- За мен това не е бизнес, а хоби. Занимавам се с тази дейност за удоволствие. Дори отчитам като грешка, че не успявам и добре да промотирам своя клуб./Пазарджишка Марица

Коментари