Пазарджишки родители протестират срещу Стратегията за детето

Работата по документа не е спряна, променят закони и наредби спрямо документа, предупреждават инициатори

Пазарджик

от Екип Марица 412 прегледа 0

Пазарджишки родители протестират срещу Стратегията за детето

Пазарджик ще се присъедини към националния протест срещу Стратегията за детето 2019-2030, съобщи една от организаторките на събитието за града ни – Гроздана Янтрова. Притеснени от предлаганите промени родители ще излязат на мирен митинг пред общината в събота от 17,30 часа. Очаква се да участват над 100 човека. Демонстации ще бъдат проведени в общо 20 областни града в цялата страна.

Защо го правят?

„Въпреки уверенията на министър-председателя Бойко Борисов, че работата по стратегията е прекратена, всъщност продължава прокарването й, обясни Янтрова. Правят се промени в основни закони, като въвеждат правилата от уж спряната стратегия, все едно, че тя вече е приета. Това са основно Закона за закрила на детето, семейния кодекс и Закона за социалното подпомагане. Пипат и наредби. С една дума – работи се! Затова се налага да излезем заедно на улицата и да протестираме, да покажем ясно несъгласието си със случващото се!“, обясни пазарджиклийката.

Тя следи отблизо нещата и казва, че в момента се уточнява какво означава дете в риск. Един от посочените рискове е бедността и тя е основание за отнемане на малчугании от родителите им. Над 70 на сто от българските семейства са под заплаха да попаднат в такава ситуация, казва Янтрова. Опасен за нашето общество „риск“ е съжителство без брак. Много от съвременните двойки предпочитат да не подписват официално, което по сега действащите нормативни документи не е незаконно. Същевременно обаче променените според стратегията текстове третират родените в такива двойки деца като живеещи в риск.

„Виждате от репортажи в медиите какво се случва – вече посягат на най-беззащитните хора – малоимотни, слабо грамотни, на някои вземат бебетата още от родилното! За неизмазана отвън къща отнемат, за разхвърляно вътре – също – това е българската действителност! Парадоксът е, че отнемат деца заради бедност и ги дават на приемни семейства, срещу което на тях им се плащат стотици левове всеки месец, за да ги гледат. Показателен е случаят с майка, чиято къща изгоряла. Обърнала се към социалните за помощ, но вместо да й дадат подкрепа, те й вземат и трите деца. Жената две години води съдебни битки успява да си ги върне. Междувременно държавата е платила за отглеждането им в приемни семейства над 49 000 лева! Ако ги бяха дали на майката, тя щеше да си направи нов дом. Това е най-голямото безумие в България! Тази система от години работи в различни западни държави. Една от тях е Норвегия. Тези закони и наредби, които сега се променят, но за момента много-много не става ясно какво ще последва, се вижда какъв резултат ще дадат след време. На всичко отгоре стратегията е финансирана от Норвежкия финансов механизъм. Това се прави за налагане на влияние, за прокарване на порочни политики спрямо семейството и децата под миловидния претекст, че е за най-добрия интерес на детето. Но кой го определя? Социални работници, действащи по предварително разписани правила. По училищата вървят анкети, събира се информация за децата, положението е изключително тревожно“.

Над 74 000 човека са в националната фейсбук група на протеста. Тя се увеличава всекидневно с нови 4-5 хиляди души. Родителите са решени да се борят докрай и до покажат на властта, че не са съгласни държавата да посяга на най-милото им. Много от участниците са преживели или преживяващи в момента ужаса да им отнемат детето. Затова и категорично отхвърлят разпространените вчера твръдения на Министерството на труда и социалната политика, че опасенията им се базират на фалшиви новини.

„За много хора всичко това звучи налудничаво, защото то няма връзка със здравия разум, отбелязва Гроздана Янтрова. Ние сме наясно, че протестът в Пазарджик изобщо няма да повлияе нито на статуквото, нито на законите, нито на управляващите. Целта ни е да запознаем гражданите с опасностите, които крие за тях стратегията, да разберат какво ги чака. Оттам нататък нека сами си потърсят информация от надеждни по свое усмотрение източници, ще намерят предостатъчно“.

Пазарджиклийката подчертава, че плановете на организаторите са за провеждане на мирен протест. Още при обявяването му обаче се получили ясни знаци, че ще присъстват и провокатори. В социалната мрежа те сами съобщили, че ще отидат да „подкрепят“ в кавички. Става дума за чиновници от организации, включително такива със структури в Пазарджик, защитаващи получаваните от тях грантове, също по Норвежкия механизъм.

Повече информация по темата е публикувана в групата на протеста във Фейсбук.

Коментари